AKCIJA Harry G. Frankfurt – O SRANJU

Maribor: Subkulturni azil, knjižna zbirka Frontier 046, število strani: 87, leto izida 2009

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Knjiga Harry G. Frankfurt – O SRANJU na voljo po akcijski ceni 5 €

Harry G. Frankfurt – O SRANJU

Ena izmed poglavitnih značilnosti naše kulture je, da obstaja toliko sranja. To vedo vsi. Vsakdo izmed nas prispeva svoj delež. Takšno oceno podaja Harry Frankfurt, sloviti ameriški moralni filozof, ko v svoji knjigi razpravlja o vsenavzočem družbenem fenomenu, ki ga je načel v eseju pred dvajsetimi leti in ga v knjigi leta 2005 teoretsko razširil in nadgradil. Vprašanje je bizarno enostavno: čemu naše prizadevanje po resnici ni tako uspešno, kot bi si tega sicer želeli? Konceptualna strategija in filozofska podlaga je terminološko posegla po nečem, kar sicer zveni neakademsko, a še kako dobro streže potrebi po običajnem vsakdanjem opisu stanja stvari – Frankfurt ji, na sledi običajni angleški govorici, preprosto pravi sranje (bullshit). Metodično izhodišče je epistemološko utemeljeno: za razliko od lažnivca, ki ga resnica zanima le zato, da s pomočjo njenega izmikanja vara, pa sralec v temelju resnico zataji in ignorira, zaradi česar je, kot pravi avtor, “večji sovražnik resnice kot lažnivec”.

Sranju je s tem, kakorkoli bi občutljivemu in nepozornemu ušesu to zvenelo kot ceneno ali celo naivno paberkovanje, pridodan resen status raziskovalnega predmeta, ki je Frankfurtu služil za metodološko strogo analizo kulturnih in družbenih fenomenov, še zlasti znotraj analize diskurza. Kar ga še posebej bega in čemur sledi na svoji spoznavni poti, so dileme vprašanje napredka znanja in vednosti oziroma razprav v znanosti (bullshit talk, non-bullshit talk). Knjiga je požela serijo resnih akademskih disputov in kritik.

Knjigo so prevedli Marija Fenrih, Matija Furlan, Klara Anžič, Pija Samec, Jerneja Pirnat in Simona Horvat. Spremno študijo je prispeval dr. Boris Vezjak.

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s