Aleš Jelenko: PRVINSKA GOVORICA

Zbirka Frontier 107, število strani: 151, leto izida: 2017

ZA NAROČILO V TRDI VEZAVI KLIKNI TUKAJ

ZA NAROČILO V MEHKI VEZAVI KLIKNI TUKAJ

Aleš Jelenko: PRVINSKA GOVORICA

Naslov pesniške zbirke Aleša Jelenka Prvinska govorica asociativno priklicuje vračanje oziroma iskanje prvo­tnega v besedah bodisi na relaciji simbola in dejanskosti bodisi na ravni posameznih glasov pa tudi sklopov glasov ali črk in zlogov, ki besedo kot simbol sestavljajo. Jelenko besede kdaj razstavi in v stilu vizualne poezije likovno razporedi po prostoru. Pri tem pa ni v ospredju poezija kot igra svobodnih asociacij in nezavezanosti v smislu neoavantgardističnih vizij, ampak rebusno mreženje forme in pomena, iskanje skritih paralelnosti in ustvarjanje novih dimenzij besednih prostorov ali medprostorov s pomočjo bralca samega. Pesnik se pač zaveda, da branje že nekaj desetletij ni več »zgolj« analogna oziroma modernistično antianalogna manira, ampak hkratnost večdimenzionalnega pogleda. 

Skratka Jelenko je pesnik, ki ga krasi sla po raznolikosti, želja »pisati // na // več // listov // hkrati«, zmožnost ubesedenja »neubesedljive forme« in paradoksalna, a hkrati na nekem novem nivoju osvobajajoča zavest, da je »edina možnost tista / ki se nahaja onstran možnosti«.

— Borut Gombač, iz spremne besede.

Aleš Jelenko

Aleš Jelenko, rojen leta 1986 v Celju. Izdal je pesniško zbirko Kontejner (Volosov hram, 2016) v soavtorstvu s Heleno Zemljič. V sklopu magistrske naloge je napisal strokovno knjigo Spopad z moralo (Ekslibris, 2010). Objavlja v Literaturi, Sodobnosti, Apokalipsi, Mentorju, Vpogledu, Idiotu, Rukopisih, Hotenju, Zvonu, Rasti, Vsesledju, Litru jezika, Poiesisu in Locutiu. Je dvakratni finalist Festivala mlade literature Urška JSKD (2015 in 2016), polfinalist (2015) in finalist (2017) Pesniškega turnirja založbe Pivec, zmagovalec Mentorjevega feferona za najboljšo protestno esem ali družbeno satiro (2017), prejemnik „bronaste čipke“ za poezijo v Žireh (2015), zmagovalec mednarodnega literaturnega natečaja „Duško Trifunović“ (2015) in mednarodnega natečaja „Janoš Siveri“ (2017) v Novem Sadu. Je idejni vodja literarnega festivala Spirala (Slovenske Konjice) ter urednik istoimenske literarne revije.

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

ZA NAROČILO V TRDI VEZAVI KLIKNI TUKAJ

Medijski odzivi:
– Recenzija na portalu KMCS – (Kulturno medijski center Slovenije)
– Recenzija na ARS-u
– Objava na Homocumolat-u
– Objava na spletni strani ŠC Slovenske Konjice

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s