Feri Lainšček: ŠLAGERJI

Simfonica Slovenica 008, število strani: 140, leto izida: 2017

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Knjiga prinaša obsežen izbor Lainščkovih uglasbenih pesniških besedil, obogatena pa je z avtorjevo foto-biografijo, v kateri so prvič objavljene tudi nekatere zanimivosti iz njegovega družinskega albuma. Uredil jo je Dušan Hedl, spremno besedo pa je prispeval poznavalec glasbenega dogajanja Dragan Bulič.

Beseda šlager je v Slovenskem pravopisu pojasnjena kot (priljubljena) popevka, v Slovarju slovenskega knjižnega jezika pa kot popevka z oznako zastarelo. Kaj pomeni šlager v Lainškovem pesniškem snovanju? Nič takega, kar je pokopal čas, ničesar, kar naj bi bilo anahronistično. Pesmi, ki so zbrane v zbirki s tem naslovom, so globoke, izpovedno prepričljive in iskrene. Bralke in bralce ter tiste, ki jim prisluhnejo v uglasbitvi, nagovarjata zdaj ženski, zdaj moški glas, pesnik se zna pristno vživeti v občutenje obeh spolov. Individualno doživljanje in izpovedovanje se pomikata v univerzalno vednost, saj avtor tke verze o večnosti in brezčasju, neizmerni svobodi ter naravi v njenih pisanih odtenkih. Subtilna čustva je slutiti v prhutanju ptičjih kril, narava diši in vabi s svojim omamnim vonjem. Mnogo lepega, strastnega in nepozabnega se zgodi v svežih jutrih. Duše se iščejo, hrepenijo druga po drugi in se srečajo samo za hip. Slutiti je tudi poezijo srca.

V pesmih Ferija Lainščka je veliko verzov o izgubljeni in neuresničeni ljubezni, ohlajanju in izginevanju nekdaj velikih čustev; morda pa se je komu v dvojici samo dozdevalo, da se je dogajalo nekaj pomembnega in je bila popolnost pač izenačena z zaljubljenostjo. Po izgubi ostane praznina, vse postane nekako mračno, na človekovo zavest pritiskata otožnost in zavedanje nemoči. Kljub žalosti in pestovanju spominov pa je pomembno, da je ljubezen obstajala in se je v davnih, že skoraj pozabljenih dneh zares zgodila in v svoji čudežnosti obvladala vse drugo. Čeprav je skrita v megli in nekje daleč, je ni moč zanikati in ji odvzeti veljave. Poljubi, dotiki in nežnost so se zdaj zgostili v občuteno in privzdignjeno poezijo, pesmi z bogato, domiselno in barvito metaforiko, vzdih lepote in začaranosti, začudenje in očaranost nad bivanjem, v katerem se menjavata dobro in zlo. Treba je povedati kar naravnost: Feri Lainšček ni samo izvrsten umetnik, temveč je tudi dober in plemenit človek. Pred nedavnim so to dvojnost odkrivali tudi v velikem in nepozabnem igralcu Jerneju Šugmanu. Pogosto dobroto namreč omenjajo z zadržanostjo, kot da bi se bilo treba humanosti sramovati, zdaj pa je razdajanje, odprtost in dobronamernost primerno poimenovati s pravim imenom.

Preprostost Lainščkovih šlagerjev je samo navidezna. Pesnik ohranja klasično obliko, tenkočutna spoznanja in občutja ureja v kitice, njegove pesmi imajo ritem in rime. Prevladujoča tematika je ljubezen v različnih odtenkih in zvokih, toda slogovno je vsaka pesem izvirna, dragocena in domiselno inovativna. Šlagerji Ferija Lainščka pomenijo eno samo lepoto, ki zgovorno pripoveduje in priča o njegovi pesniški moči, estetski prepričljivosti, literarni vrednosti in ustvarjalni genialnosti.

Marija Švajncer

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s