Milan Fridauer: SMEH NI GREH, JE PA GREH ZASMEH

Zbirka Frontier 121, število strani: 109, mehka vezava, leto izida: 2018

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

“Kajti aforizmov ni potrebno brati po motivih ali temah, lahko se jih, malo za šalo malo zares, lotimo po npr. obsegu; beremo najprej samo tiste, ki imajo najkrajši obseg, ali tiste, ki imajo najdaljšega. Tudi sam sem se lotil branja na več načinov, saj aforizmi ob svoji kratkosti, zgoščenosti in učinkovitosti to omogočajo. Toda zmeraj znova, kakor koli jih beremo, v katero koli smer se premikamo, pridemo zmeraj do: sebe. Četudi se enkrat bolj, drugič manj poistovetimo z njihovo vsebino, si moramo na koncu branja priznati, da je zgodba teh aforizmov pravzaprav naša zgodba.
Da aforizmi dosežejo takšen končni učinek, pa morajo biti zelo kvalitetni, inovativni, ravno dovolj ostri, ravno prav šaljivi, obenem pa vsebovati še dobro mero družbene kritike, kritike človeka in človeštva, družbe in vseh njenih manjših celic in por, vsebovati morajo trpkost in sladkost, črno in belo, tesnobo in radost. Upam si trditi, da je Frediju v teh aforizmih uspelo združiti vse to – a kar je najvažneje: vse to v pravi količini, v premišljeni meri in na pravih mestih v aforizmih, ki so prava bralna poslastica.”
dr. David Bedrač

***

Milan Fridauer se je rodil 29. aprila 1966 v Gruškovcu. Osnovno šolo je končal v Cirkulanah, srednjo družboslovno gimnazijo pa na Ptuju. V Ljubljani je študiral etnologijo, zgodovino in novinarstvo, vendar študija ni dokončal. Njegovi prvi satirični prispevki so bili objavljeni leta 1988 v humorističnem časopisu Pavliha, prvi aforizmi pa leta 1989 v Večerovem Totem listu.


Leta 1998 je na drugem trienalu satire in humorja v Šmarju pri Jelšah za svoje aforizme dobil prvo nagrado – zlati aritas, leta 2006 je v makedonski Strumici na VII. mednarodnem karikaturistično aforističnem natečaju dobil tretjo nagrado za erotične aforizme. V Strumici je bil nagrajen tudi leta 2007, ko je dobil posebno nagrado za erotične aforizme. Leta 2005 so bili njegovi aforizmi uvrščeni v knjigo Slovenski smeh iz Zbirke Triglav, ki izhaja pod okriljem Društva slovenskih pisateljev, leta 2008 pa v dvojezično (srbsko-makedonsko) Antologijo balkanskega aforizma.

Objavljal je v Pavlihi in Totem listu, ptujskem (Štajerskem) Tedniku, Delu, Kaju, Vročem kaju, Nedeljskem dnevniku, 7D, Slovenskih novicah, reviji Ampak, reviji SRP, literarni online reviji Locutio, Radiu Slovenija in nekaterih lokalnih radijskih postajah. Do sedaj je objavil več kot 15.000 duhovitih in pikrih misli.

Z ženo, karikaturistko Slovenskih novic Aljano Primožič, živita v Gruškovcu.

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Medijski odzivi:
– Recenzija na portalu KMCS – (Kulturno medijski center Slovenije)
– Objava v Večeru
– Objava v Tedniku
– Objava na spletni strani KD Cirkulane

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s