Elizabeta Požgaj – Eli: MARIBORSKIH GORNJIH STO

Kulturni center Maribor, knjižna zbirka Frontier 147, število strani 84, mehka in trda vezava, leto izida: 2019 

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Kratke zgodbe iz življenja Elizabete Požgaj – Eli

V Mariborskih gornjih sto je nanizanih trideset pripovedi in kratkih, avtobiografskih zgodb Elizabete Požgaj – Eli (*1933). Eli pravi, da se spomini pojavijo nenadoma, ko se zazre v staro stavbo v Koloniji, ko vidi napis Koloniale, kjer je bila nekoč gostilna, ko se zazre v velika okna Osnovne šole Franceta Prešerna, za katerimi je nekoč sama gulila klopi.

”Spominov ti ne more nihče vzeti, ker so zasidrani globoko v podzavesti .. V resničnem življenju ni vse tako kot v filmskih limonadah. Če me je kdo imel rad, se me bo spominjal kot odkritega, srečnega in poštenega človeka, ki se je rad hvalil in bil rad pohvaljen.”- Elizabeta Požgaj – Eli 

***

S tulipanom v roki sem prišla domov. V sebi sem premlevala dogodke tega dne. Dan je bil pester, povsem drugačen kot preostalih 364 dni v letu. Bilo je več lepega in pozitivnega. Sklenila sem: splača se živeti!” 

 Elizabeta Požgaj – Eli

”Občutljiva je za družbene krivice, drobne pripetljaje, ki ji po večini polepšajo, včasih pa grenijo sončen dan. Pravi, da se tudi češke napake obrestujejo. ”
Dr. Vlasta Črčinovič Krofič


O avtorici: 
Elizabeta Požgaj se je rodila leta 1933 v Ljubljani. Leta 1937 se je preselila v Maribor. Kot otrok je želela postati operna pevka. Imela je lep, močan alt. Poleg službe je začela študirati solopetje. Zaposlila se je v gledališču v opernem zboru. Na žalost so te sanje trajale le eno leto. Zaradi bolezni – hude tuberkuloze, s katero se je borila pet let, so bile sanje o pevski karieri zaključene. Leta 1957 se je v Novem Celju udeležila enoletnega tečaja za knjigovodje in administratorje. Ta poklic je opravljala do upokojitve 1990. Elizabetino življenje je bilo pestro. Mnogo je brala slovensko in nemško literaturo, revije, budno spremljala politično dogajanje. Pred dvema letoma se je vključila v literarno delavnico pri DCA. Elizabeta piše kratko prozo. Ideje črpa iz svojih življenjskih izkušenj, iz svojega otroštva in iz aktualnih dogodkov. Svoja avtorska dela deli na literarnih dogodkih, ki jih mesečno pripravi DCA Maribor. 

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

  Medijski odzivi:
– Recenzija na portalu KMCS – (Kulturno medijski center Slovenije)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s