Marica Škorjanec – Kosterca: MED PIRAMIDO, MELJSKIM HRIBOM IN KALVARIJO

Kulturni center Maribor, zbirka Frontier 142, število strani 174, leto izida 2019

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Megleni in oblačni dnevi so se prevalili do Mikavža, ko so gospe – mame nekaterih sošolk – za razred priredile miklavževanje z obdarovanjem, piškoti in malinovcem. Šolske klopi so razpostavili v obliki črke U, jih pokrili z ovojnim papirjem, pritrjenim z risalnimi žebljički, razvrstili kozarce, pobeljene šibe z rdečimi trakovi iz krep papirja, piškote na rdečih izstriženih podstavkih, steklenice rdečega malinovca, in potem je prišel Miklavž, slovesen, v beli čipkasti srajci, z brado iz vate, zlato škofovsko kapo s križem. Ob steni so stale gospe in se radovoljno smehljale, zraven je bil tudi razrednik, malo boljše volje kot navadno. Na tabli je bil velik bel napis: Danes sveti Miklavž goduje, prosimo, da se ne izprašuje!

***

Zapletene poti mladosti

Z romanom Med Piramido, Meljskim hribom in Kalvarijo nas pisateljica Marica Škorjanec – Kosterca popelje v daljno preteklost. V tekoči, lepi slovenščini razgrne  življenjsko zgodbo protagonistke Ane, ki se je pri svojih trinajstih podala na šolanje iz Prlekije v Maribor in še dalje v prestolnico Ljubljano.  Roman je prepleten z dnevniškimi zapisi avtorice, njeno lastno poezijo in poezijo njej ljubih pesnikov ter s fotografijami iz pisateljičinega arhiva.

Ana je dekle odprte glave, malo zasanjana, polna hrepenenja, pokončna in z jasnimi cilji. Iz sebe hoče nekaj narediti, ne pa postati gospodinja. Na svoji poti se spopada s številnimi ovirami vse od bivanjskih in  finančnih problemov do bolezni, vendar vse premaga.

Ob prebiranju romana se bo lahko marsikateri bralec poistovetil s protagonistko in obudil spomine na lastne težave na poti odraščanja, odkril pa bo tudi znamenitosti in skrivne kotičke Maribora, vse od Piramide do Ljudskega vrta in Rožnega griča – Rosenhuegela v Mestnem parku.

Roman Med Piramido, Meljskim hribom in Kalvarijo je odlično branje, ki se dotakne bralca s svojo milino in v njem prebudi bes zaradi krivic oziroma Anine kalvarije. Knjigo priporočam bralcem vseh generacij.

Odlomek iz recenzije dr. Vlaste Črčinovič Krofič

***

O avtorici

Marica Škorjanec – Kosterca je slovenska avtorica, rojena leta 1943 v Ljutomeru. Mladost je preživela v Križevcih, po končani nižji gimnaziji pa se je preselila v Maribor in končala klasično gimnazijo. Ta leta so jo še posebej zaznamovala, saj so to leta odraščanja in zgodnje odraslosti, ki jih je preživela v razburkanih časih povojnega Maribora. Spomini na ta čas se zlijejo z Aninimi doživljaji v roman Med Piramido, Meljskim hribom in Kalvarijo.

Avtorica je študirala slovenski jezik, književnost in ruščino ter je do upokojitve delovala kot učiteljica na osnovni in srednji šoli ter na Dopisni delavski univerzi, vodila Center za dopisno izobraževanje in urejala revijo Dopisnik. Izdala je številne pesniške zbirke (Ukradena dežela, Julijevo leto, Košnji veter in kot soavtorica v zbirki Ne padi v dimnik), zbirke pesmi za otroke (Škratje v žitu, Pavje pero) ter zbirko kratkih zgodb Potovanje s kočijo.

***

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Medijski odzivi:
– Recenzija na portalu KMCS – (Kulturno medijski center Slovenije)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s