Marija Švajncer: GRDI FILOZOFI

Zbirka Frontier 119, število strani: 458, leto izida: 2018

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

GRDI FILOZOFI NAM SVET OBRNEJO NA GLAVO s pronicljivim raziskovanjem osebnih stališč velikih mislecev, katerih razmišljanja še danes cenimo. Razblinijo nam meglo z oči, tako da vidimo, da so tudi ti veliki umi bili pravzaprav samo ljudje, katerih pogled je segal le malo onkraj lastne žive meje.

This image has an empty alt attribute; its file name is unnamed.jpg

Knjiga Grdi filozofi obravnava stališča in trditve filozofov, ki so bili glede nekaterih problemov usmerjeni negativno in nehumano. Zaradi življenjskih okoliščin, družbenih razmer, politike svojega časa, nepremišljenosti, častihlepnosti ali koristoljubja so bili nemoralni, politično oporečni, antisemiti, antifeministi, podcenjevalci drugačnih ljudi in živali ter nespoštljivi do narave. Mnogi izmed njih so bili sicer avtorji pomembnih in odmevnih filozofskih opusov ter so svojo aktualnost ohranili vse do današnjega časa, vendar nestrpnost, ozkosrčnost in nehumanost pomenijo temne lise v njihovih filozofskih prizadevanjih.

V knjigi so poudarjeni tudi humani vidiki in premagovanje zla, resnost in črnogledost pa sta nekoliko razrahljani s pripombami »velikega filozofa«, dobrega vojaka Švejka. Poglavitno sporočilo je strnjeno v prizadevanje za boljši, bolj human in strpen svet.

***

***

Marija Švajncer, večkrat nagrajena avtorica, je rojena 1949 v Mariboru, kjer še dandanes živi in dela kot pisateljica, pesnica in predavateljica. V času svoje dolge in bogate kariere je poleg predavanj na Pedagoški fakulteti v Mariboru in pozneje Filozofski fakulteti objavila mnogo člankov, recenzij, romanov in strokovnih knjig, med drugim Etika I (1995), Ciril Zlobec – pesnik ljubezni (1995), Spoznavanje in modrovanje (1999), Esej o zlu (2002), Človek, življenje in filozofija (2009), Vpogled v azijsko duhovnost (2012), Španščina za dušo (2017); pesniške zbirke: Sive pesmi (2011), Nisem se skrila (2011), Pisane pesmi (2015) in Kamnite pesmi (pri Kulturnem centru v Mariboru, 2016) ter mladinski roman Samotni bralec (2014). Februarja 2018 je ponovno prejela nagrado revije Mladika, tokrat za cikel pesmi Pogovormedverujočiminbrezbožnim.

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ


Medijski odzivi:
– Recenzija na portalu KMCS – (Kulturno medijski center Slovenije)
– Recenzija na ARS-u
– Objava v Večeru

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s