Vid Kmetič: FÜNFEK ‘MA VAS RAD – PA POHANO TUDI

Knjižna zbirka Frontier 138, število strani: 218, leto izida: 2019

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

“Pri babici je na dvorišču živel gospod Škrk. Njega sem se vedno malo bal, ker je imel hitlerske brke. Gospod Škrk je bil znan po tem, da je zbiral »klump«, se pravi, da je na svojem svetlomodrem Tomosovem mopedu s prikolico domov privlekel vse mogoče in nemogoče. Imel je tudi zajce in kure ter dva psa; debelega dolgodlakega Murčija, ki je smrdel, in malega večbarvnega Bobija z zavitim repom. Bobi me je enkrat ugriznil v mezinec.”
Fünfek ma vas rad – pa pohano tudi je zbir 69-ih krajših zgodb, na prvi pogled nepovezanih, a jih kljub temu  veže nekaj skupnega. So rezultat avtorjeve “krize srednjih let”, ki pa jo sam imenuje raje kar sreda, saj se mu zdi beseda kriza preveč negativna, kar pa srednja leta nikakor niso – prej nasprotno. Nekatere zgodbe so izmišljene, nekatere najdene v spominski knjigi možganov, dosti jih je namenil svojemu mestu. Vmes je nekaj popolnih nebuloz, pa tudi kakšen odziv na aktualne dogodke in odraz današnjega časa. Velika večina jih je začinjenih s kančkom humorja, (samo)ironije in mestoma tudi sarkazma.

***


“Čeprav je snega v Mariboru bolj malo že od časov mojega prihoda, je Vid Kmetič tisti naš skupni Križemkraž, ki gazi po Mariboru in skrbi, da sneg pozabe ne prekrije lepote življenja. Sam sem Labrador našel na Pohorju. Vid pa nam skozi arheologijo našega vsakdana sporoča, da nova ladja pride in južni otok je. In res je, če vam lahko prišepnem, na južno-štajerski vinski cesti.Ko se mi še res ni sanjalo, da bom pristal v Mariboru na dvorišču iz Vidovih zgodb, se mi je Marko Zorko zdel daleč najbolj duhovit (ne le) Mariborčan. Z Vidom Kmetičem je dobil resno »konkurenco« in naslednika. In to je ZELO dobra novica, ne le za Maribor.”
—Dr. Franc Trček
***


Vid Kmetič je Mariborčan. Hodil je v srednjo šolo, tudi nekaj študiral, od študentskih let dalje pa se je za skoraj 18 let posvetil arheologiji. Že med, predvsem pa po letih preživetih na izkopavanjih sodeluje na raznih ustvarjalnih delavnicah in razstavah, posega po skoraj vseh vejah umetniškega izraza, nekako najbolj pa se najde v pisanju. Najpogostejša tema njegovega tako strokovnega, kot tudi umetniškega dela je Maribor in njegova lokalna zgodovina. Če bi samo našteli stvari, ki ga zanimajo, bi jih bilo verjetno za pet strani, zato raje niti ne začnimo. Podobno je tudi z rečmi, ki jih je v življenju že počel, naj bo dovolj to, da je trenutno na Rajzefibru zadolžen za razvijanje novih produktov kreativnega turizma, občasno napiše kakšen članek o bolj ali manj skritih zgodbah iz mariborske zgodovine za “Večer v nedeljo”, v prostem času pa ga večkrat prevzame njegov alter ego Jors Truli v “Vidu na oko”.

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Medijski odzivi:
Recenzija na portalu KMCS – (Kulturno medijski center Slovenije)
Večerov podkast

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s