Mitja Reichenberg: Gravitoni

Classica Slovenica 005, Kulturni center Maribor, CSCD 005 / FREE CD 066, 69 minut, 2018, zvočni CD

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Popotovanje v svet gravitonov je popotovanje v neznano. V fiziki je graviton domnevni osnovni delec, ki prenaša gravitacijo v večini sistemov kvante gravitacije. GRAVITONI, elektroakustični glasbeni album, je popotovanje v svet zvočnih in glasbenih elementov ter šumov različnih valovnih dolžin. Vse to so osnovni delci glasbe, prav tako kakor so gravitoni določeni kot bozoni s sodim spinom 2 in z ničto mirovno maso. Naslov GRAVITONI je pa tudi posrečena skovanka iz besed gravitacija (GRAVI) in zvoka z določeno frekvenco (TONI), vse skupaj pa se naslanja na frekvenčna območja gravitacijskega spina, mase in nam slišne frekvence (med 20 Hz in 20 kHz).

Album ‘Gravitoni’ je namenjen razumevanju sodobne elektroakustične glasbe, ki je v današnjem času odrinjena od centralnega glasbenega dogajanja, saj velja v določenih krogih celo za neadekvatno smer zvočne ustvarjalnosti, ki nima svojega pravega ‘akademskega’ okvira, ob tem pa se je izogiba tudi popularna glasba, ker si z njo nima kaj dosti početi – čeprav pa se hvali elektro-pop in tehno glasbo, kar je paradoks. Temelj ideje Gravitonov je v generiranih zvokih, ki se spajajo z analognimi, skupni so jim sinusoidne (valovne) amplitude in pulz, torej frekvenčni in notranji ritem. 

***

Mitja Reichenberg: Gravitoni, zvočni CD

Doc. dr. MITJA REICHENBERG, rojen 25. 9. 1961 v Mariboru. Po končani Srednji glasbeni šoli (odličen uspeh – oproščen mature, dobil državno štipendijo za izredno nadarjene) je leta 1984 diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani smer kompozicija (prof. Dane Škerl), nato pa se zaposlil kot predavatelj za klavir in strokovne predmete na Srednji glasbeni šoli v Mariboru (za predmete harmonija, kontrapunkt, oblikoslovje, sociologija kulture) ter bil v letih 1986/1990 predstojnik Srednje glasbene in baletne šole v Mariboru. Izbor glasbenih in strokovnih izdaj 2014–2016: Filmska glasba (CD, 2016), Poslušajmo filme (4) (knjiga, 2016), Sound Gallery (CD, 2015), Poslušajmo filme (3) (knjiga, 2015), več člankov v strokovnih publikacijah Glasba v šoli in vrtcu, Medijska vzgoja in produkcija, Pogledi, Andragoška spoznanja.

Slovenska COBISS baza vsebuje do februarja 2016 kar 73 zapiskov strokovnih del (glede na revije, ki niso zajete v bazi pa je potrebno prišteti še 88 znanstvenih člankov), v celoti pa več kot 379 enot za različne publikacije in založnike ter 34 avtorskih knjig na temo glasbe ter glasbe in filma, od tega 4 priročnike za poučevanje glasbene vzgoje od vrtca do konca osnovne šole.

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s