Mitja Reichenberg: Pisma brez besed

Kulturni center Maribor / Classica Slovenica 004, CSCD 004 / FREE CD 065 / 2017, zvočni CD, 10 skladb, dolžina: 59 min, 52 sek

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Pri Reichenbergovih ‘Pismih brez besed’ gre za skladbe, komponirane za klavir solo in so hommage ter sodobni odgovor na ‘Pesmi brez besed’ (orig. Lieder ohne Worte), katere je ustvaril nemški romantični skladatelj Felix Mendelssohn-Bartholdy. Njegova ideja je bila, da uporabi pesniško obliko za glasbeni izraz – torej, da besede zamenja z glasbo in jih tako spremeni v glasbeno pesem. Tudi njegove pesmi so bile narejene za klavir solo, peti zvezek pa je posvetil prijateljici Clari Schumann Wieck – slavni pianistki in skladateljici, ženi Roberta Schumanna. Vse to je vodilo k ideji, da je možno napisati pisma, ki ne vsebujejo besed, pa se ji kljub temu berejo in poslušajo. Nimajo samo enega naslovnika, saj so namenjena vsakomur, ki se v glasbeni pripovedi najde in katerega pripoved brez besed nagovori. Tako so ‘Pisma brez besed’ korak v svet glasbene pripovedi, vzete tako iz spominov, kakor tudi iz vsakodnevnih idej in dogodkov. Ker gre za pisma, gre tudi vprašanje pisave – pa naj gre za logografsko, zlogovno ali pa abecedno. Predvsem slednja je enaka partiturnemu zapisu, saj gre za pisanje od leve proti desni in, nenazadnje, za zapis fonemov, torej glasov oz. glasovnih enot, zvokov. S tem se ‘Pisma brez besed’ tudi resnično zapisujejo, zvočni zapis, kakor rečemo zvočnim posnetkom, pa je dejansko zapis glasbeno-fonemske pripovedi klavirja. Brez besed, a z mnogimi pomeni.

Mitja Reichenberg: Pisma brez besed, zvočni CD

Vsebina CD-ja:

Pismo 1 – 4:43
Pismo 2 – 5:13
Pismo 3 – 6:36
Pismo 4 – 7:06
Pismo 5 – 4:18
Pismo 6 – 5:58
Pismo 7 – 4:41
Pismo 8 – 4:39
Pismo 9 – 8:38
Pismo 10 – 7:33


MITJA REICHENBERG

Rojen 25. septembra 1961 v Mariboru. Skozi nenehno izobraževanje ter predavateljsko delo je prekrižaril svet po dolgem in počez ter se spogledoval in okušal glasbo in fi lm v najrazličnejših oblikah: od filmskih studiev kot aranžer, komponist in studijski glasbenik do etno prvin in sodobnih instalacij.

Pripravlja in izvaja samostojna predavanja o sodobni in scenski glasbi (Cankarjev dom, Kinodvor, Avditorij Portorož, Kinoteka), že nekaj let predava na filmskem abonmaju v Cankarjevem domu, piše strokovne knjige s področja filma in glasbe, eseje, predavanja, članke ter recenzije in druge ocene za različne publikacije, predava in pripravlja številne seminarje za zborovodje, pedagoške delavce in delavke v predšolskem, osnovnošolskem in srednješolskem polju …

Kot pogodbeni predavatelj dela na prestižnem SAE inštitutu angleške univerze Midlessex, je habilitiran predavatelj in docent, predava v okvirju številnih inštitucij v Sloveniji in tujini. Nenehno se srečuje tudi z najsodobnejšo glasbeno produkcijo in tehnologijo. Sicer pa je bil tudi vodja programskega oddelka Slovenske kinoteke.

Reichenberg je izjemno ploden skladatelj, poleg samostojnega skladateljskega ustvarjanja in producentske dejavnosti ima tudi obsežen opus glasbe za filmske in televizijske produkcije ter za nemi film. Je prejemnik številnih nagrad na skoraj vseh področjih delovanja.

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s