Aljaž Jelenko: FIKTIVNOST DIALOGA

Kulturni center Maribor, zbirka Frontier 57, število strani: 220, leto izida: 2012

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

V medosebnih odnosih pogosto slišimo pritožbe, da nas on ali ona ne razume, da nima zmožnosti empatije, ni emocionalno inteligenten. Pričujoče delo skuša na podlagi spoznanj iz različnih področij – od filozofije, psihoanalize, antropologije, sociologije do nevrologije – pokazati, kako je sklicevanje na razumevanje lahko predvsem prikrita agresivnost. Če me kdo ne razume, to pomeni, da ne igra moje igre, da se ne podreja mojemu simbolnemu nasilju. Še več, sklicevanje na izražanje lastnega jaza in paranoična iluzija o tem, da vemo, kdo smo, pomenita diskriminacijo določenih motenj, kjer je funkcija jezika razkrita v vsem njegovem bistvu, denimo shizofrenije. Ali ne drži, da ko govorimo ali poslušamo, predvsem haluciniramo? Delo si tako prizadeva za preseganje pojmov, kakršna sta dialog in razumevanje, in za utiranje poti v povsem nova področja čudenja in odprtosti, tako do sebe kot do drugih – polja, ki ravno iz razloga, ker se ne podrejajo nobenemu nasilju, ne morejo biti definirana in ostajajo kot naloga bralcu.

***

Aljaž Jelenko: FIKTIVNOST DIALOGA

»Indijsko božanstvo Šiva je uničevalec in stvarnik v en osebi. In prav v tem je moč pričujoče knjige. Z analizo in dekonstrukcijo vsega namreč odpira možnosti neštetih dialogov, ki se izmikajo vsaki preveč določeni strukturi, funkciji, socialnim pravilom, hkrati pa jo preveva pristno človeško hotenje. Radovednost in čudenje. Morda se bistvo nekoliko sokratovsko resnično skriva v nečem, kar je v drugem delu naslova – da vemo vsaj to, da se nikoli ne moremo zares razumeti.« (dr. Bojan Musil)

***

Aljaž Jelenko (rojen 5. 4. 1991 v Celju) je trenutno študent psihologije na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. V prostem času rad hodi na sprehode in bere knjige, zanimata ga predvsem filozofija in psihoanaliza, navdih pa išče pri raznih wittgensteinovskih aforizmih in poetičnih vložkih.

V letu 2010 je z esejem na temo človekovih pravic osvojil zlato medaljo na mednarodni filozofski olimpijadi (International Philosophy Olympiad) v Grčiji, vsakoletnemu tekmovanju srednješolcev iz vsega sveta. Redno sodeluje s študentskim časopisom Tribuna in objavlja članke v reviji Filozofija na maturi, sodeluje pri vsebinskem vzpostavljanju novopečene revije mariborskih študentov psihologije Psihološki inkubator, pisal je za Šolske razglede, aktiven pa je tudi na portalu mariborskih Zofijinih ljubimcev.

***

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s