AKCIJA Jože Vogrinc – POPULARNA GODBA: ESEJI OB POSLUŠANJU

Maribor: Subkulturni azil, knjižna zbirka Frontier 060, število strani: 158, leto izida 2012

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Knjiga Jože Vogrinc – POPULARNA GODBA: ESEJI OB POSLUŠANJU na voljo po akcijski ceni 9,90 €

Jože Vogrinc – POPULARNA GODBA, ESEJI OB POSLUŠANJU

V knjigi so zbrani krajši spisi, napisani v več kot tridesetih letih poslušanja zelo različnih vrst glasbe v zelo različnih okoliščinah. V nekaterih spisih se zdu glasba njihova neposredna tema, drugi se je dotikajo nekako od strani ali pa je v njih navzoča kot argument. (…)

Kar sem napisal, je nekoliko refleksija lastnega poslušanja drugih, pravzaprav bolj pa je plod čudenja vpričo čudeža, ki nam je dan z glasbo. Kulturna kompentenca, s katero pišem o glasbi je kompetenca navadnega poslušalca. Kulturna kompetenca, s katero pišem, pa je kompetenca sociologa glasbe, Zato so to, kar boste brali, eseji (ne razprave) sociologa (bolj kakor „sociološki eseji“).

Odlomek iz Predposluha, dr. Jože Vogrinc


O avtorju:
Dr. Jože Vogrinc je rojen 1953. Gimnazijo je obiskoval v Velenju, v Ljubljani diplomiral iz filozofije in sociologije ter doktoriral iz sociologije z disertacijo o televizijskem komunikacijskem razmerju kot izhodišču za sociološko konceptualizacijo gledanja televizije. Od 1987 je v zaposlen na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer predava predmete: družbene spremembe in razvoj; sociologija komuniciranja in medijev; sociologija materialne kulture. Od 1994 je docent za sociologijo kulture. Je predavatelj sociologije kulture na Filozofski fakulteti v Ljubljani, ustanovni član Inštituta za civilizacijo in kulturo in predavatelj na Institutum Studiorum Humanitatis – Fakulteta za podiplomski humanistični študij v Ljubljani, kjer vodi smer medijski študiji. Deluje tudi na Inštitutu za civilizacije in kulture(ICK) v Ljubljani.

V 70. in 80. letih je bil urednik študentskega lista Tribuna, Radia Študent in Problemov. Je soustanovitelj in urednik knjižne zbirke Studia humanitatis, soustanovitelj Podiplomske humanistične fakultete ISH v Ljubljani in Odbora za varstvo človekovih pravic. V 80. letih je bil tudi kulturni uradnik in srednješolski učitelj. Danes odgovorni urednik spletne revije Nova muzka in kolumnist Mladine (rubrika Javna pamet).

Objavil knjigi Televizijski gledalec, Studia humanitatis/ = SH/, Ljubljana, 1995 in Historični materializem in humanistične vede, SH, 2009; uredil in napisal spremne študije k vrsti prevodov humanistične teorije v slovenščino.

Kot sociologa ga zanimajo predvsem razvoj človeških družb od začetka do danes in možnosti radikalnih družbenih sprememb danes, še posebej pa: učlovečenje, južnoameriške predkolumbovske družbe, nastanek kulture, mesto komuniciranja in kulture v družbeni strukturi. Posluša najrazličnejše godbe in se ne upira temu, da o poslušanju tudi razmišlja, najbrž poklicno deformirano.

(Povzeto po Wikipediji)

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s