AKCIJA Stane Kren: MIŠA – MASTNA PAST

Maribor: Subkulturni azil, knjižna zbirka Frontier 049, število strani: 122, leto izida 2010

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Strip MIŠA – MASTNA PAST na voljo po akcijski ceni 3 €

Stane Kren (risba), Andrej Rozman Roza (tekst): MIŠA – MASTNA PAST

Strip Miša – Mastna past v središče postavlja Mišo, ki je družbeno kritična, čeprav se sama tega ne zaveda.

Sodelovanje Staneta Krena in Andreja Rozmana – Roze je dalo nedavno izdani strip Miša – Mastna past, ki je namenjen širši publiki in spada v serijo posthumnih izdaj Staneta Krena. Mariborski likovni pedagog in stripar Stane Kren je že kot otrok kazal nagnjenje do likovnega upodabljanja, karikaturni risbi in stripu pa se je prvič resneje posvetil v gimnazijskem obdobju. Prvo objavo stripa je doživel šele aprila 2000, ko so v Slovenskih novicah prvič objavili njegov strip Maca, ki je postal osnova njegovega nadaljnjega stripovskega ustvarjanja.

Strip Mastna past je kritika primitivnega kapitalizma. Erotično prekipevajoča Miša je po potrebi naivna ali prebrisana, vendar zmeraj simpatična in je v stanju omrežiti, če je treba, tudi »roko zakona«. Njeno telo je izdatno opremljeno z zapeljivimi, “ekspresivno deformiranimi” krivuljami, frizura pa je znatno večja od možganov. Njen najboljši prijatelj je Porsche 911 turbo, s katerim naravnost izziva hitrostne in druge prekrške, pri čemer se ob neposrednem soočenju sprva sicer divje razburjenje moških udeležencev v prometu z bliskovito naglico sprevrže v strastno vzburjenje.

Stanetu Krenu je uspelo razviti prepoznaven slog organsko stiliziranih, ploskovitih figur, ki so po eni strani sicer oblikovno-funkcionalno tipizirane (tip blondinke, tip darkerice, tip policista, tip butastega dedca, tip spolnega obsedenca), vendar hkrati dopuščajo formalno individualizacijo karakterjev s pomočjo barvnih ali risarskih posegov. Že od daleč je opazno barvno kontrastiranje ostro razmejenih ploskev, ki celostno učinkujejo kot neke vrste abstraktna konstrukcija, šele pri pogledu od blizu pa se razkrijejo posamezni prepoznavni objekti. Stripovski karakterji so opredeljeni ne le formalno, marveč tudi vsebinsko izpovedno, s pomočjo besedila v govornih oblačkih, ki zaznamuje njihov tip oziroma osebnost. Zaplet zgodbe temelji predvsem na dialogih in manj na akcijski komiki. Stavki so kratki in lapidarno razkrivajo poanto sporočila.

Stane Kren je svoje stripovske zgodbe zasnoval predvsem kot pronicljive, hudomušne satire, s katerimi sicer neusmiljeno opozarja na človeške napake, vendar pa lahko pri razkrivanju “pregreh” zaznamo tudi blagohotnost v skladu z avtorjevo subtilno, venomer razmišljujočo in raziskujočo duševnostjo.

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s