Sanela Kšela – OGLAŠEVALNI PLAKATI NA KITAJSKEM V 21. STOLETJU

Kulturni center Maribor, zbirka Znanstvena monografija 013, število strani 126, leto izida 2020

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

***

Oglaševalni plakati oziroma kot njihovi predhodniki propagandni plakati imajo v kitajski kulturi velik vpliv
in usmerjajo ljudi na pot k večji civiliziranosti. Razumevanje tovrstne kitajske umetnosti je torej izjemnega pomena za vse, ki se želijo poglobiti v področje kitajske umetnosti, družbe, politike ali zgodovine. Vsak plakat je narejen z določenim namenom in noben ni nastal spontano – zatorej je ključnega pomena, da plakate, ki spremljajo prebivalce Kitajske na vsakem koraku, razumemo in analiziramo na globlji ravni, namesto, da jih interpretiramo enostransko in ločeno od konteksta.

***

Sanela Kšela - OGLAŠEVALNI PLAKATI NA KITAJSKEM V 21. STOLETJU
Sanela Kšela – OGLAŠEVALNI PLAKATI NA KITAJSKEM V 21. STOLETJU

V znanstveni monografiji je iz analize simbolike oglaševalnih plakatov na Kitajskem v 21. stoletju razvidno, da kitajska vlada s Xi Jinpingom na čelu, poskuša v sodobno kitajsko družbo vpeljati tradicionalne elemente in vrednote, hkrati pa poudarja tudi trenutno problematiko. Ob tem avtorica izpostavi, da simbolika poleg umetniškega vpliva podaja tudi podlago za razumevanje političnega vpliva na uporabo tradicionalnih elementov, saj je politika »kitajskih sanj« predmet kitajske vlade za dosego ponovne veličine Kitajske in zato tudi prisotni simboli v svojem ozadju vsebujejo politično noto. S tem pokaže, da so oglaševalni plakati serije »kitajskih sanj« pomembno orodje v rokah političnega vodstva na Kitajskem in da predstavljajo eno izmed ključnih orodij pri uresničevanju »kitajskih sanj«, velikega preporoda kitajskega naroda in pri nadaljevanju socializma s kitajskimi značilnostmi. Poleg tega so oglaševalni plakati v pomoč pri procesu, da Kitajska ponovno postane vodilna sila v svetu in da si s tem povrne nekdanjo mogočnost, moč in vpliv, ki naj bi s ponosom prežemal ves njene prebivalce. Zaradi izvirnosti, aktualnosti, kvalitete analize in nazorne razlage je pričujoča znanstvena monografija nedvomno primerna za širše občinstvo.
[Zaslužni profesor dr. Mitja Saje]

***

Sanela Kšela - OGLAŠEVALNI PLAKATI NA KITAJSKEM V 21. STOLETJU
Sanela Kšela – OGLAŠEVALNI PLAKATI NA KITAJSKEM V 21. STOLETJU

O AVTORICI

Sanela Kšela je magistrica sinologije, rojena leta 1993 na Ptuju, v Sloveniji.

Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je diplomirala in magistrirala iz sinologije na Oddelku za azijske študije in se v tem času še dodatno izobraževala tri leta na Kitajskem, kjer se je učila kitajskega jezika. Zanimanje za Kitajsko in kitajske študije je vzniknilo ob njenem prvem stiku s kitajsko kulturo in kitajskim jezikom. V času študija je bila deležna izjemno kvalitetnih predavanj s strani najvidnejših profesorjev v slovenskem in svetovnem merilu, ki že dolga leta raziskujejo različna področja kitajske kulture.

Poleg pridobivanja znanja o Kitajski za študijskimi klopmi je Sanela Kšela znanja in kompetence v zvezi s kitajskimi študijami in kitajskim jezikom razvijala še naprej na drugih področjih dela: prevajanje, turizem, poučevanje ipd.

***

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s