Zbornik fanzinov – LITERARNA KRPANKA

Kulturni center Maribor, zbirka Frontier 166, število strani 204, leto izida 2020

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

***
Tonja Jelen je uredila zbornik fanzinov, ki vsebuje več kot 120 pesmi izpod peres več kot 60 pesnikov in pesnic.

***

Zbornik fanzinov – LITERARNA KRPANKA

“Literarna krpanka je hitro postala pomembno mesto objavljanja, zgodilo pa se je še nekaj večjega, pomembnejšega. Ne samo to, da se je ustvaril krog novih mladih ustvarjalcev/-k, ki že »mahajo« s svojimi knjižnimi prvenci, rodila se je nova generacija urednikov/-ic na izredno svobodnem literarnem polju. Krasijo jih pridobljene izkušnje, simulirane na primeru neodvisne literarne in umetniške scene pri nastajanju literarnega glasila, kakršnega v Mariboru dolgo ni bilo (kot da bi vse skupaj zamrlo), v Sloveniji pa so redki primeri.”
Dušan Hedl

***
“V obdobju skorajšnjega prevladovanja spletnih portalov, na katerih lahko najdemo kvalitetno literaturo in razprave o njej, so za protiutež še zmeraj pomembne tiskane edicije literarnih revij, knjig in zbornikov. Eden izmed takih je torej fanzin, zasnovan neprofitno, a angažirano in jasno; poezijo je treba deliti, jo širiti in seveda razvijati naprej.”
Tonja Jelen

***
“Ne obstaja dobra ali slaba oz. ne obstaja slaba poezija, je samo dovršena, mojstrska ali pa preprosta, ljudska, osebna ali okorna. Vrednost nobenega od teh stilov poezije mi ni večvredna. Veliko nas je kdaj v svojem življenju, mogoče v najstniških letih, pisala pesmice. No, moje mnenje je, da ima vsak pravico objaviti svojo.”
Matej Velkavrh

***

Zbornik fanzinov – LITERARNA KRPANKA, naslovnica

“Krpanka je dobro odmevala – ljudje me še zdaj cukajo za rokav, ali se jo še lahko kje dobi. Pa je naklada 50 izvodov pošla takoj po izdaji.”
Nina Medved

***
“Majhna knjižica je tako zaživela ob vseh velikih, ki kraljujejo v knjižnici. Skozi ves projekt je bil prisoten duh uporništva, ki je nepogrešljiv med ustvarjanjem fanzina, in lepota vseh duš, ki si vzamejo čas za rojstvo umetnosti.”
Sara Nuša Golob Grabner

***
“Priznam, da je prav fino doma imeti natisnjeno krpanko z letnico 2020 glede na to, da se je bil (tudi) pesniški svet z razglasitvijo epidemije koronavirusa primoran v hipu popolnoma preseliti na splet. Že tako ali tako živimo v obdobju digitalizacije, a dokler bomo doma imeli v rokah vsak svoje knjige, knjižice, zbirke, zbornike, fanzine itn., se bo naše oko vsaj malo spočilo, poezija pa napolnila naše pesniške duše. Paše, mar ne?”
Klavdija Volf

***

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s