ADRIANA MAGDOVSKI | César Franck / Tomaž Svete

Classica Slovenica / Kulturni center Maribor, Javna muzika Maribor, CSCD 006 / FREE CD 077, 2019

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Nov album pianistke ADRIANE MAGDOVSKI

“Na nosilcu zvoka sta posneti dve zame zelo pomembni deli. Prvo je Preludij, koral in fuga belgijskega romantika Césarja Francka, drugo pa Druga sonata za klavir, delo Prešernovega nagrajenca Tomaža Sveteta.

César Franck, francoski skladatelj in orglavec belgijsko-nemškega rodu (10. 12. 1822, Liege – 08. 04. 1890, Pariz). Čudežni deček, pianist, organist in skladatelj. Po briljantnem začetku, številnih koncertih v salonih Pariza, se njegova pianistična pot hipoma konča. Naveličan lažnega blišča, prazne pianistične virtuoznosti, površnosti mondenega sveta se dolgih štirideset let (od 1844-1884) popolnoma odpove klavirju, tako v izvajalskem kot v skladateljskem smislu. V tem obdobju pride do velike transformacije, metamorfoze v skladateljevem življenju. Odpravi se na pot ponotranjenosti, duhovnosti. Franckov največji glasbeni ideal je bil Johann Sebastian Bach, ki je vsa svoja dela zaključeval s citatom »Soli Deo Gloria« (»Samo Bogu vsa slava«). Francka so pogosto videvali, kako je kot organist v cerkvah Notre Dame de Lorette, St. Jean-St. Francois in nazadnje v baziliki Sainte Clotilde prekinil igranje, da bi sprejel Gospodovo večerjo – v kontemplaciji in ponižnosti. Gre za globok oseben odnos z Bogom Svetega pisma, Jezusom Kristusom. Verjamem, da brez tega védenja Franckove glasbe ni moč razumeti, doumeti.

Delo Preludij, koral in fuga je prežeto z iskanjem svetlobe. Tematsko je vsestransko povezano, od začetka do konca. Citati se prepletajo, zapletajo vse do dramatične in nenadne rešitve v zadnjih taktih fuge. Zaključi se z zmagoslavno kodo, kjer slišimo donenje zvonov, ki celemu svetu oznanjajo dokončno zmago Dobrega nad Zlim.
Skladbo sem izvajala v nekaterih najbolj ključnih trenutkih svojega življenja, tako tudi 15. 01. 2016 v Viteški dvorani gradu na Ptuju, le nekaj dni pred smrtjo mojega dragega očeta, ko je ležal v mariborski bolnišnici in se boril za življenje. Očetu, ki ga zelo pogrešam, posvečam svoj prvi CD.

Druga sonata za klavir Tomaža Sveteta je nastala leta 2004 na Malem Lošinju na Hrvaškem, štiri leta po moji vrnitvi iz Stuttgarta v Slovenijo. Štejem si v čast, da je nastala prav zame in je meni kot izvajalki namenjena in posvečena. Usoda je hotela, da je čakala dolgih 15 let na prvo izvedbo in pričujoči posnetek. Je že tako, da se prave stvari zgodijo ob pravem času.

Ko sem spoštovanega Tomaža pred začetkom študija te zahtevne materije vprašala, kaj je najpomembnejše sporočilo Druge sonate za klavir, je odgovoril: »Človeško srce in z njim povezana čustva.« Povedano je postalo moja rdeča nit pri potopitvi v mikrokozmos Tomaževe mojstrovine. Skozi odstiranje zvočnih struktur, barvnih palet, obsesivnih ritmičnih tkiv, trepetanj in vibracij vseh treh stavkov: 1.) Deciso, quasi meccanico ma appassionato (Odločno, skoraj mehanično, a strastno), 2.) Passacaglia (Pasakalja), 3.) Corale, toccata e fuga (Koral, tokata in fuga), slišimo spev o ljubezni, smrti, samoti, iskanju nevidnega, nekaj kratkih pogledov v glasbeno preteklost (kar nakazujeta imeni 2. in 3. stavka), samo da bi se divje zagnali v to noro 21. stoletje in vse, kar nas še čaka za tančico današnjega dne.”

***

ADRIANA MAGDOVSKI se je rodila v Mariboru v poljsko-makedonski družini. Šolala se je pri prof. Mileni Sever na SGBŠ Maribor. V tem času je prvič opozorila slovensko glasbeno javnost na svoj izjemen glasbeni talent. Na 21. tekmovanju TEMSIG je prejela absolutno nagrado in osvojila 100 točk. Sledili so samostojni recitali po vsej Sloveniji, snemanja za RTV Maribor in RTV Slovenija ter prvi nastopi z orkestri Slovenske filharmonije, RTV Slovenija in Mariborske filharmonije.
Igrala je v vseh večjih slovenskih glasbenih hramih: Gallusova dvorana Cankarjevega doma, Velika dvorana Slovenske filharmonije, dvorana Union, Kazinska dvorana SNG Maribor, Velika dvorana SNG Maribor …

***

César Franck: Preludij, koral in fuga
1. Preludij (4:39) (MP3MP3 zipWAV zip)
2. Koral (5:24)
3. Fuga (9:31)
Tomaž Svete: Druga sonata za klavir
4. 1. stavek (7:59) (MP3MP3 zipWAV zip)
5. 2. stavek (5:34)
6. 3. stavek (6:56)

***

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s