Milan Petrovič: SHRAMBA LJUBEZNI

Kulturni center Maribor, zbirka Frontier 183, število strani 160, leto izida 2021

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

***

Milan Petrovič: SHRAMBA LJUBEZNI

***

Shramba
obuja spomine,
ohranja
ljubezni globoke,
včasih bile so
kakor nebo visoke,
a zdaj
brez vrnitve
še zmeraj čepijo
v meni,
v tej shrambi moji
zatemnjeni.

***

IZ SPREMNE BESEDE

Milan Petrovič že od nekdaj nastopa kot »one man band«, je rocker in pesnik, je nežna duša, ki skrbi še za svoje in za potepuške muce v Piranu. Pogosto se v njegovem srcu oglaša štajerska kri, čeprav le še kot močan spomin na nekdanje čase. Ne valovi več v njem kot nekoč, ponuja mu večna vprašanja brez odgovorov o neizpetih melodijah in o nedokončanih mladostnih ljubeznih.

Zbirki pesmi Shramba ljubezni je avtor dodal še lirično prozo: Zbogom in sanjaj, moj Niki, Shramba ljubezni in Stara mama. Mačka Nikija je rešil z ulice in preživel z njim vse lepe trenutke do neizogibnega, žalostnega slovesa.

V otroških letih je Milan Petrovič živel z babico Marijo Kosi. Njuno medsebojno navezanost opisuje v črtici Stara mama – njena dobrota in vzgoja v najbolj občutljivih letih zgodnjega odraščanja ga spremljata vse življenje.
Svojih ljubezni Milan ne pozablja, v pesmih in v proznem zapisu z naslovom Shramba ljubezni dobimo dokaz za to:
»Boš shranil najino ljubezen,
boš včasih obudil jo v sebi,
takrat, ko mene več ne bo ob tebi,
obljubi mi to, moj dragi …«

Metka Ravnjak Jauk

***

O AVTORJU

Milan Petrovič, pop-rock pevec, »one man band«, skladatelj, poet, avtor besedil in poezije, animator, didžej in velik zagovornik prostoživečih živali, predvsem mačk, je prava in svojstvena legenda slovenske pop-rock kulturne scene.

Je nosilec več družbenih priznanj. Društvo glasbenikov HARMONIJA Maribor mu je podelilo priznanje za življenjsko delo ob njegovi takrat 30-letni karieri, prav tako Društvo Slovenskih glasbenikov Izola priznanje za življenjsko delo in populariziranje Slovenske kulturne pop-rock scene. Nominiran je bil za Zlati grb Pirana, dvakrat za Tartinijevo priznanje v Piranu, pa tudi za listino Janko Glazer v Mariboru. Kot vrhunskemu umetniku mu je priznanje podelil tudi Protokol Vlade Republike Slovenije v času njegovega štiriletnega nastopanja za Protokol Vlade.

Po pesniški zbirki AVENIJA SANJ, ki je izšla leta 2018, je SHRAMBA LJUBEZNI že druga zbirka poezije in proze iz njegovega bogatega glasbenega opusa, ki traja nepretrgano že vsa leta.

Igor Mavčič

***

POEZIJA Milana Petriča

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s