Melisa Ramdedović: MOTIV ANTIKRISTA V SLOVENSKEM LEPOSLOVJU

Kulturni center Maribor, Zbirka Znanstvena monografija 018, število strani 73, leto izida 2021

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

***

Melisa Ramdedović: MOTIV ANTIKRISTA V SLOVENSKEM LEPOSLOVJU

Predstavljamo vam zanimivo znanstveno monografijo, ki s literarno-teoretičnega vidika proučuje večno temo: kako si predstavljamo Antikrista in kakšno vlogo igra v naših življenjih.

***

V raziskavi skušam raziskati podobo in motiv Antikrista v slovenskem leposlovju in sicer v času od začetka 19. do konca 20. stoletja. Namen raziskave je ugotoviti, v kolikšni meri je Antikrist prisoten v tem obdobju, koliko so ga ljudje poznali ter kako so ga pisatelji in pisateljica opisali in predstavili.  

Iz knjige

***

Melisa Ramdedović je motiv Antikrista predstavila po enciklopedičnih virih, z informacijo o Koranu pa je dodala še primerjalni religiološki vidik. Motiv Antikrista je spremljala skozi 25 slovenskih leposlovnih besedil.

Dr. Miran Hladnik

***

Delo Motiv Antikrista v slovenskem leposlovju je prva pregledna obravnava Antikrista v slovenski predvojni književnosti. Delo je vsekakor zanimiv prikaz ljudskega razumevanja Antikrista, sicer skozi slovensko leposlovje, vendar pri pisateljih, ki so ljudstvo dobro poznali.

dr. Aleksander Bjelčevič

***

O AVTORICI

Pri Melisi je še nekaj dodatnega, kar bi najlažje opisala z definicijo literarne bralke. Ta bere predano, poznavalsko, poglobljeno, ustvarjalno, intenzivno. Knjiga ji pomeni posebno doživetje, za književnost je močno dojemljiva: pri njej se odprtost za literarne oblike zliva v harmonično doživetje prebranega in življenja. To, kar je najbolj pomembno pri literarni bralki, pa je: Melisa je znala prebrano tudi reflektirati in v debati navdušiti za pogovor še ostale.

dr. Alojzija Zupan Sosič

***

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s