Tjaša Furlan: ZAKAJ MLADI OBJAVLJAJO SELFIJE?

Kulturni center Maribor, Zbirka Znanstvena monografija 021, število strani 94, leto izida 2021

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ


Tjaša Furlan: ZAKAJ MLADI OBJAVLJAJO SELFIJE?

***


Predstavljamo vam zanimivo znanstveno monografijo, ki s psihološkega vidika proučuje zelo aktualno temo: objavljanje selfijev na socialnih omrežjih.

***

Socialna omrežja, kot sta Facebook in Instagram, ponujata kanal za samoizražanje in samopredstavitev. Z objavljanjem selfijev ljudje zavestno gradimo virtualno vizualno predstavitev samega sebe, ki je sestavljena ne le z objavljenih selfijev, temveč je povezana tudi s samimi vedenji, povezanimi z nastajanjem selfijev. Fotografija samega sebe na socialnih omrežjih je lahko uporabljena kot sredstvo komunikacije in sredstvo za gradnjo spletne identitete, kar vedno bolj drži za naraščajočo uporabo socialnih omrežji in evolucijo pametnih telefonov.

Iz knjige

***

Tjaša Furlan v svojem delu obravnava zanimivo temo objavljanje sebkov na socialnih omrežjih in njihovo povezanost z osebnostjo, vedenjem in subjektivnim obnašanjem mladih ljudi, ki te sebke objavljajo. Objave fotografij samega sebe so v zadnjem desetletju postale priljubljen fenomen predstavitev sebe na socialnih omrežjih, kljub temu pa je le malo celovitih raziskav, ki bi poglobljeno proučevale omenjen socialni fenomen.  

Red. prof. dr. Melita Puklek Levpušček

***

Avtorica v uvodnem delu predstavi dosegljivo psihološko literaturo s tega področja, v nadaljevanju pa rezultate empirične študije, v kateri je raziskovala vedenje povezano z objavljanjem sebkov, različnih motivov za njihovo objavljanje ter povezanost s posameznikovim samospoštovanjem, blagostanjem in osebnostjo.

Red. prof. dr. Matija Svetina

***

O AVTORICI

Tjaša Furlan je magistra psihologije. Študij psihologije je zaključila na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Zanimajo jo nova področja psihologije in aktualne teme v psihologiji, zato je začela raziskovati psihološka področja v povezavi s spletom in jih povezovati s področjem osebnosti. Na ta način je nastalo tudi to delo.

***

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s