Stanko Bensa: NIKJER DOMA – Iz Prekmurja v Vršac

Kulturni center Maribor, zbirka Frontier 208, število strani 302, leto izida 2022

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ


Stanko Bensa: NIKJER DOMA – Iz Prekmurja v Vršac

Šele zdaj vem, zakaj se pravi: Gorje tistemu, ki ga tuja vrata bijejo po petah.

Zima 1945 trka na vrata in v kompoziciji dveh osebnih in dveh tovornih vagonov so prekmurski Primorci in Istrani, ki na začetku agrarne reforme v novi Federativni ljudski republiki Jugoslaviji potujejo v Banat, v daljni in neznani Vršac.

Najprej se javijo v sprejemnem centru, potem gredo na svoj novi dom v starejši, a dobro ohranjeni nekdanji nemški hiši. Čez čas se pridružijo še hčerke Danica, Cvetka, Zora… Zanimiva je obsesija njenega moža Franceta, da naj bo vsa družina zbrana v času kosila za mizo. Samo takrat je pomirjen. In čeprav je na koncu, ko otroci odrastejo, družina  razbita, je ena temeljnih etičnih postavk v knjigi. Težko je v mrazu zime in mrazu tujega kraja.

Tone Partljič


Ni hotela dajati videza starejše ženske. Saj tudi ni bila. Res se je bližala abrahamu, vendar je še vedno bila pokončna in energična ženska. Življenje jo je naučilo, da se je potrebno boriti in ne obupovati. Sama od svojega štirinajstega leta išče novi dom. Pri štirinajstih je postala begunka s Krasa. Brezdomka. Do sedaj je preživela že deset let po raznih taboriščih. Prva svetovna vojna jo je pregnala iz njenega doma in ji podrla vse, kar je kot mlado dekle načrtovala. Tisti usodni dan, ko se je začela soška fronta, se je začel tudi njen križev pot. Iskanje novega doma zase in sedaj za svojo družino. To trpljenje jo je tudi utrdilo. Ni obupavala pri vsaki manjši težavi. Vse je jemala nekako realistično. Pod ruto si je popravila še zadnji pramen las. Med njimi se je že našel kak siv. Kljub tem sivim lasem je še vedno delovala precej mladostno. Tudi posledice hudih preizkušenj v preteklosti, v obeh vojnah, je nekako skrivala. Le posledice zadnjega taborišča, iz katerega se je vrnila pred slabimi petimi meseci, so bile še vidne. Na njenem mladostnem licu so se videli sledovi stradanja in trpljenja. Kljub vsemu je bila še vedno lepa ženska.

Iz vsebine


ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s