Jana Hartman Krajnc: OBLETNICA MATURE

Založba Kulturni center Maribor, zbirka Frontier 201, število strani  172, leto izida 2022

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Jana Hartman Krajnc: OBLETNICA MATURE

O knjigi

Vsako peto leto je sklicevala svoje sošolke in sošolce Tatjana na obletnico mature. Zadnjič jih je sklicala ob petdesetletnici, kmalu nato je v prometni nesreči umrla. Deset let niso prišli skupaj, potem pa sta Metka in Anica prevzeli organizacijsko vlogo. Vsi so bili veseli, da se bodo srečali na 60-letnici mature, a se jih je vseeno odločilo samo 12, da jih pride, in to enajst sošolk in en sošolec. Nekoč so hodili skupaj v Ekonomsko srednjo šolo. To je bil razred, ki je bil zelo homogen in so se imeli med seboj radi in so si pomagali. V razredu so bile predvsem ženske, a imeli so tudi šest fantov. Do 60-letnice jih je že nekaj pomrlo in ostala sta še samo dva sošolca. Na obletnico prihajajo ene iz Maribora, druge iz okolice in tretje od daleč. Zbirajo se pri hotelu Piramida.

Roman je razdeljen na poglavja, ki so imenovana z imeni sošolk in sošolca. Vsak, ki prihaja na to obletnico, razmišlja o tem, kako je bilo v šoli in kaj je vse doživel v teh šestdesetih letih, odkar so se po maturi ločili. Spominjajo se tudi svojih profesorjev in posebno razredničarke matere Ane. Veseli so, ko se spet vidijo, čeprav že vsakega daje kaka bolezen. Veselo razpoloženi praznujejo in se odločijo, da se bodo odslej srečevali vsako leto.

O avtorici

Jana Hartman Krajnc, rojena 1943 v Mariboru, se je šolala na klasični gimnaziji in ESŠ v Mariboru, diplomirala na VGŠ v Grobljah pri Domžalah in na PA v Mariboru. Postala je predmetna učiteljica gospodinjstva, slovenskega jezika in književnosti; službovala na OŠ Rudolfa Maistra v Šentilju, na OŠ Pesnica in na OŠ Janka Padežnika v Mariboru. Je soavtorica Pavlihe, računalniških programov za sporočanje, piše pesmi, romane, humoreske, kratko prozo, recenzije, lektorira, objavlja v glasilih, biltenih, revijah, časopisih in zbornikih. Izdala je štiri pesniške zbirke, dve knjigi kratke pripovedne proze, sago o svoji matični družini v dveh knjigah, deset romanov in v soavtorstvu s sinom mladinski roman.

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s