Jonatan Jeršin: DRUGA SVETOVNA VOJNA NA SLOVENSKEM V GIMNAZIJSKIH UČBENIKIH ZA ZGODOVINO PO LETU 1945

Založba Kulturni center Maribor, Zbirka Znanstvena monografija 017, število strani 245, leto izida 2022 

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Jonatan Jeršin:  DRUGA SVETOVNA VOJNA NA SLOVENSKEM V GIMNAZIJSKIH UČBENIKIH ZA ZGODOVINO PO LETU 1945

Jonatan Jeršin je izdelal raziskavo z naslovom Druga svetovna vojna na Slovenskem v gimnazijskih učbenikih za zgodovino po letu 1945. Raziskava je zajela učbenike, izdane v obdobju med letoma 1945 in 2016. Zadnji potrjeni učbeniki so še vedno v veljavi, kar pomeni, da so kljub nekajletnemu odmiku ugotovitve, ki se nanašajo na najnovejše učbenike, še vedno aktualne.
Delo je razdeljeno na tri smiselne sklope, v prvem je avtor predstavil metode, v drugem je primerjal učbenike med seboj ter iskal podobnosti in razlike, v zadnjem delu pa je povzel temeljne ugotovitve.
Avtor se je lotil analize vključenosti pomembne zgodovinske teme v slovenske gimnazijske učbenike za zgodovino. Ne smemo spregledati, da je bila druga svetovna vojna s svojim vsesplošnim vplivom na posameznika, zelo pomemben dogodek. V Sloveniji se je druga svetovna vojna pokazala v vseh možnih odtenkih vojne, od vojaških spopadov na eni strani do najrazličnejših zločinov proti civilnemu prebivalstvu na drugi strani, ki so ga izvajale vse tri okupacijske sile na temelju svojih imperialističnih ciljev, med katerimi ni bila le osvojitev novih ozemelj, v našem primeru poseljenih s Slovenci in drugimi tu živečimi, temveč tudi fizično uničenje naroda. Vsa ta polnost dogodkov, ki so se strnili v nekaj več kot štiri leta vojne pri nas, je seveda ves čas po drugi svetovni vojni predstavljala pomemben del vsebine učnih načrtov za zgodovino, ne glede na razlike v političnem sistemu.

Dr. Bojan Balkovec, izredni profesor za novejšo in sodobno zgodovino na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s