Miša Gams: PSIHOANALIZA BRANJA IZ RUN

Kulturni center Maribor, zbirka Frontier 197, število strani 98, leto izida 2022

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Miša Gams: PSIHOANALIZA BRANJA IZ RUN

Miša Gams je dipl. sociologinja kulture in filozofinja, ki je po študiju na Filozofski fakulteti v Ljubljani vpisala magistrski študij Antropologija vsakdanjega življenja na Inštitutu za humanistiko v Ljubljani (ISH) in specialistični študij telesne psihoterapije Tepsyntesis v Beogradu. Izdala je tri pesniške zbirke za odrasle in eno za otroke ter pravljico Velike prigode male uške Lili. Zadnja štiri leta deluje kot samostojna ustvarjalka v kulturi in sicer na področju pisanja knjižnih recenzij in performansov. Z runami se ljubiteljsko ukvarja že vrsto let– med drugim jih rada vključuje tudi v svoje performanse (Intelektualne kurbe, Čiščenje čevljev, Literarne rune itd.). Pričujoča knjiga je zastavljena kot interdisciplinarno gradivo, praktičen priročnik za vse tiste, ki jih poleg samih run zanima področje filozofije, mitologije, psihoanalize, v sklopu katere so v nekaterih poglavjih predstavljene tudi pragmatične vaje, ki so osnovane na podlagi poučevanja kontroverznega sociologa in psihoterapevta Wilhelma Reicha.

***

Psihoanaliza  branja iz run predstavlja fascinantno povezavo med uporabno psihologijo in starodavno metodo branja iz run. Gre za  čudovito prepletanje in približevanje bralcu, uporabniku in vsakomur, ki se prvič sooča z uporabo branja iz run.

Kakor rune, tudi psihoanaliza pomaga človeku razumeti: posameznika, pojave in dogodke. Zato se mi zdi zelo lepa in uporabna sinteza dveh disciplin.

S pomočjo tega knjižnega dela boste ne le spoznali rune, temveč tudi psiho tistega, kateremu svetujete. Posebej bi pozdravila nov vidik na to panogo – tukaj ne gre zgolj za prerokovanje, temveč se izpostavlja drug vidik uporabnosti run – to je psihoanaliza, odpiranje neke psihoanalitične slike same osebe.

Spoznanje samega sebe oz. iskanje nasveta, odgovora ali razjasnitve situacije v kateri se spraševalec nahaja.

Vsekakor: zelo zanimiva, popolnoma drugačna knjiga in dobrodošlo čtivo na slovenskem knjižnem trgu.

Azra Dramalija, pisateljica in astrologinja

***

Na posamezniku pa je kako bo to runo (ali katerokoli drugo) interpretiral v skladu s svojim vprašanjem, ki si ga je na začetku zastavil.Veliko si lahko pomaga tudi z intuicijo. Če je vprašanje vezano za zdravje, lahko runa Feoh sugerira, da bo zdravje na nek način povezano z denarjem in/ali lastnino, lahko pa razvijemo asociacijo, da nam rune sporočajo naj čuvamo zdravje, ker je naše največje bogastvo. Ne obstaja torej samo en način »branja« run in prerokovanja iz njih, temveč obstajajo številni načini interpretacij, ki so vezani na samega posameznika, ki sprašuje. Runski sistem ni dogmatičen, temveč odprt in fleksibilen ter poraja vedno nova vprašanja.

 (odlomek iz knjige)

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s