MARIBORSKI KLASIČNI SALON

Classica Slovenica / Kulturni center Maribor, Javna muzika Maribor, CSCD 009 / FREE CD 085, 2023

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Mariborski klasični salon je kompilacija mladih, obetajočih glasbenic in glasbenikov, ki predstavljajo velik potencial tako kot avtorji skladb kot izvajalci. Na salonu so izbrana izjemna klasična glasbena dela z novim svežim pridihom, ki vključujejo klasične in avtorske skladbe. Na kompilaciji boste lahko prisluhnili tako klasičnim skladbam kot tudi sodobnim klasičnim instrumentalnim delom, pri čemer vas morda preseneti tudi prisotnost nenavadnih inštrumentov, kot sta ustna harmonika in ukulele, med običajnimi violinami, klavirji in violončeli. Salon spodbuja medsebojno sodelovanje in povezovanje med glasbeniki ter si prizadeva odkriti potencialne nove zvezde, izvajalce in tudi avtorje v svetu klasične glasbe.

***

Ploščo Mariborski klasični salon avgusta 2023 izdaja Založba Classica Slovenica.

**

Izvajalci in skladatelji na kompilaciji:


1. Kvartet Con anima 
sestavljajo magistrice akademske glasbenice: violinistki Sandi Baitokova in Katja Dadič, flavtistka Špela Flajšaker in pianistka Vita Kovše. Začetki kvarteta segajo v leto 2018, ko so glasbenice začele delovati pod mentorstvom profesorja Cveta Kobala v času študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani v okviru predmeta Komorna igra. Nastopile so v ciklu Solo e da camera Akademije za glasbo v Ljubljani, na Tednu ljubiteljske kulture v soorganizaciji JSKD in kot gostje na koncertu ženskega pevskega zbora Tice v Spodnji Idriji.

2. Nikolaj Sajko je diplomiral iz violončela v razredu Cirila Škerjanca na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je končal tudi znanstveni magistrski študij, podiplomsko pa se je v solistični igri izpopolnjeval na Univerzi Antona Brucknerja v Linzu in Univerzi za umetnost v Gradcu. Je dobitnik Klasinčeve diplome in nagrade Antonia Tarsie.Od leta 2006 je namestnik solo čelista v Simfoničnem orkestru SNG Maribor ter poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru.

Miha Haas se je klavirja najprej učil pri prof. Tanji Zrimšek, šolanje na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani je nadaljeval v razredu svojega očeta, Hinka Haasa, diplomiral je aprila 2006 na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Dubravke Tomšič-Srebotnjak. Magistriral je junija 2008 na Kraljevem konservatoriju v Bruslju, v razredu Aleksandra Madžarja. Kot solist je igral z Orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV SlovenijasSimfoničnim orkestrom AGz Orkestrom SGBŠ

3. Duo Köveš-Krečič sestavljata pianistka Sara Köveš in violončelistka Ema Krečič. Spoznali sta se na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kot duo pa igrata od leta 2018. Redno imata recitale v okviru Glasbene mladine ljubljanske, leta 2023 pa sta imeli kar pet recitalov v organizaciji Glasbene mladine Slovenije.

4. Godalni kvartet C’est La Vie sestavljajo študentke Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, violinistki Ana Ločniškar in Sara Mivšek, violistka Anastazija Krenn in violončelistka Kim Kozlevčar. V koncertni sezoni 2021/2022 in v koncertni sezoni 2022/2023 so nastopile v okviru Kroparskega glasbenega abonmaja. Poleg koncertnih dosežkov, so se izkazale tudi na 52. državnem tekmovanju TEMSIG, na katerem so dosegle zlato plaketo in posebno nagrado za izvedbo skladbe slovenskega skladatelja. Udeležile so se 15. mednarodnega tekmovanja “Giovani Musicisti-Città di Treviso”, kjer so se uvrstile v finale, dosegle 100/100 točk in naziv absolutne zmagovalke tekmovanja.

5. Florence Gacoin-Marks že več kot petindvajset let živi in dela v Sloveniji. V prostem času igra na različna pihala (od azijskih flavt do ustne harmonike, piščali in trobente) in na ukulele. Rada izoblikuje izvirne priredbe svetovno znanih skladb iz klasične glasbe za glasbila, ki jih pri tovrstnem repertoarju redkeje slišimo.

6. Godalni kvartet Feguš so leta 1992, ustanovili štirje bratje – Andrej (viola), Simon Peter (violina), Filip (violina) in Jernej (violončelo). Bratje Feguš so po začetkih šolanja v Mariboru študij nadaljevali na deželnem konservatoriju v Celovcu, kasneje pa na prestižni privatni šoli Scuola di Musica di Fiesole v Firencah, kjer so prejeli štipendijo predsednika Italije Carla Azeglia Ciampija. Magistrski študij so zaključili na Universität für Musik und darstellende Kunst Graz in prejeli naziv Master of Arts. Pod vodstvom legendarnega violinista Isaaca Sterna in članov najboljših ameriških kvartetov so bili izbrani za “Isaac Sterrn Chamber Music Workshop” Carnegie Hall v New Yorku.

7. Maša Kuhar zaključuje magistrski študij flavte na Univerzi za glasbo Dunaj, v razredu flavtista Dunajske Filharmonije Walterja Auerja. Redno izvaja solistične koncerte v Sloveniji in tujini ter sodeluje na festivalih (Festival Lent, Hommage Franzu Lizstu, Wien Modern..). Sodelovala je že z veliko orkestri, med drugim je nastopila kot substitutka z orkestrom Dunajske državne opere in kot prva flavta Webern Symphony Orkestra s solistom Lang Langom Dunajskem Konzerthausu. Je prejemnica veliko nagrad na mednarodnih in državnih tekmovanjih.

8. Matija Hozjan, trenutno opravlja magistrski študij kitare v razredu Tomaža Rajteriča na Akademiji za glasbo v Ljubljani in poučuje kitaro na Glasbeni šoli Slovenske Konjice. Je prejemnik več glasbenih priznanj in nagrad, (Latin American music festival Boston ZDA – 2. mesto, Laszlo Spezzaferri Verona 2022 – 2. mesto med kitaristi, Boston guitarfest 2020 – 5. mesto in Honorable mention priznanjeCaneres Vienna 2022-2. nagrada idr.)

9. Lovorka Nemeš Dular je glasbenica širokega formata, predana tako solističnemu kot komornemu muziciranju, pedagoškemu delu in muzikološki dejavnosti. Veliko snema za arhiv RTV Slovenija in sodeluje v različnih glasbenih zasedbah (v klavirskem duu z Jasmino Trajchesko, Triom flavta – rog – klavir, s sopranistko Tejo Saksida, z violinistko Nadeždo Tokarevo in ansamblom za novo glasbo .abeceda).

10. Vid Mežek rojen 26.8.2001 na Gorenjskem je po končani Kranjski gimnaziji leta 2021 študijsko pot nadaljeval na Pedagoški fakulteti v Mariboru, smer glasbena pedagogika v razredu pianistke red. Prof. Adriane Magdovski. Zadnje leto pridobiva na veljavnosti predvsem kot mlad skladatelj.

11. Mitja Reichenberg je akademski glasbenik-komponist in pianist, deluje na področju filma, koncertne in scenske glasbe.

*** 

Mariborski klasični salon

1. Kvartet Con anima Julius Eichberg – Serenata

2. Nikolaj Sajko (violončelo) in Miha Haas (klavir) – Edvard Grieg – Sonata za violončelo in klavir v a-molu, op. 36 – II. Andante molto tranquillo

3. Duo Köveš-Krečič – Matija Krečič – Geschpräche mit Franz Peter

4. Godalni kvartet C’est La Vie –Pavle Merkú– Godalni kvartet št. 3,“Romantični”

5. Florence Gacoin-Marks – Georges Bizet – »Habanera« (iz opere »Carmen«)

6. Godalni kvartet Feguš – Marko Mihevc – Cingalini

7. Maša Kuhar – Johann Sebastian Bach – Partita v a-molu, BWV 1013

8. Matija Hozjan Fernando Sor– Introdukcija in variacije na temo Malbrough s’en va t’en guerre op. 28

9. Lovorka Nemeš Dular – Helmut Lachenmann – Helmut Lachenmann: Pet variacij na Schubertovo temo

10. Vid Mežek – Slap

11. Mitja Reichenberg – Pomladno pismo 1

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Komentiraj