Mitja Reichenberg in Magda Dolén: ZIMA – 12 pesmi za otroke

Zbirka Drugačni 002, število strani: 22, leto izida 2017

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Zima – 12 pesmi za otroke, avtorjev Magde Dolén in Mitje Reichenberg, ki je izšla pri naši založbi Kulturni center Maribor, zavod za umetniško produkcijo in založništvo in menimo, da je odličen učni pripomoček, primeren za glasbeno vzgojo, šolske pevske zbore, ipd.

Zimo sestavlja 12 otroških zborov, ki s hudomušnostjo in nazornostjo približujejo zimo otrokom v vrtcih ali prvih treh razredih triade OŠ s prikazom zimskega veselja. Otroci se podijo po snegu, igrajo, sankajo, delajo snežake in se predajajo tudi drugim zimskim radostim. Hkrati pa je zbirka zanje izobraževalna, saj jih poučuje o naravnih zakonitostih, kot je vpliv toplega sonca na sneg in prihod pomladi. Življenski nauki pa se ne ustavijo tam, zbirka poskrbi namreč tudi za vzgojo otrok v pravilnem odnosu do in skrb za živali. Pesmi opozarjajo, da je za le-te pozimi potrebno poskrbeti, da jim bo toplo in ne bodo zmrzovale zunaj, ter da bodo imele hrano in tako lahko preživele ta mrzli čas leta.

Po mnenju Marije Švajncer1 je “poezija Magde Dolén radoživa, igrivo razgibana in polna vedrine. Vso to igrivost in živahnost je v glasbo ujel skladatelj Mitja Reichenberg. Pesmi je uglasbil s spevnimi in lepimi melodijami, takimi, ki si jih otroci z lahkoto zapomnijo, saj gredo hitro v uho in se ob njih lahko razživijo. V vrtcih bodo vzgojiteljice po pesmih o zimi zagotovo z veseljem posegale in jih uporabljale pri svojem delu, prav tako učiteljice v prvi triadi devetletke, zazvenele bodo tudi na drugih prireditvah, ki so namenjene otrokom.”

Franc Križnar2 pa je ocenil predvsem tehnično stran te izdaje in ugotovil, da “v tej notni izdaji gre še za pedagoško funkcijo glasbene umetnosti, ki sta si tokrat zagotovo ves čas z roko v roki. Enovitost (enostavnih) besedila prav take glasbe in njeni napevi samo še podčrtajo tako oblike kot vsebine. Ta je seveda v celoti zimsko obarvana. Prav iz besedil in napevov veje prav ta pristna igra, ki je zdaj celo večdimenzionalna: vsebinsko pesemska in oblikovno glasbena. Dve do največ štiri notne vrstice so podlaga za praviloma kitične literarne podlage, poezijo. Ritmično so dela enostavna, vse od 2/4- do največ 4/4-taktovskega načina. Oblikovno gre za kitične pesmi. Tudi tonalitete so enostavne in ne preveč oddaljene od osnovnega, C-dura ; pa še: D-, F- in G-dur. Spremljave so spet v mejah enostavnih harmonij, ki jih nekako na tak ali drugačen način obvladajo vsaj (osnovno-) glasbeno šolsko izobražene učiteljice oz. vzgojiteljice tako v vrtcih kot v OŠ.”

Prepričani smo, da bo monografija v pomoč ne samo učiteljem in učiteljicam glasbenega pouka, temveč tudi vzgojiteljicam in vzgojiteljem v vrtcih in vsem, ki otroke poučujejo v glasbi.

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Medijski odzivi:
Recenzija letnih časov, pesmi za otroke na portalu KMCS – (Kulturno medijski center Slovenije)
Recenzija otroških pesmi Zima – 12 pesmi za otroke na portalu KMCS – (Kulturno medijski center Slovenije)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s