Štefan Jerebic: DELAVCI

Knjižna zbirka Frontier 109, število strani: 411, leto izida: 2017

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

USODA NAVADNIH DELAVCEV OD JUGOSLAVIJE DO SAMOSTOJNE SLOVENIJE JE ŽALOSTNA!

Zgodovinski roman Delavci se prične skoraj neposredno po 2. svetosni vojni. Ljudje živijo v hudi revščini. Plačanih služb ni, porušena dežela je potrebna temeljite gradbene obnove. Delavci se odzovejo prošnji državne uprave in z neplačanim, prostovoljnim delom pomagajo pri pospešeni gradnji nove države. Kot udarniški delavci pomagajo pri obnovi istrske vasice Veli Kažun v sosednji Hrvaški.

Jugoslavija, socializem, kapitalizem, razpad vrednot, roman, knjiga
Štefan Jerebic: DELAVCI

Okrog starejšega zidarskega mojstra se zberejo mladi fantje in v nezavidljivo skromnih razmerah, lakoti ter mrazu z optimizmom gradijo novo socialistično prihodnost. V bratstvu in solidarnosti stkejo trdne prijateljske vezi, ki jih povežejo za vse življenje, ostanejo prijatelji, ki s skupno pomočjo in dobro voljo, četudi ob relativno majhnih finančnih vložkih, zgradijo dostojno hišo prav vsakemu izmed njih. Skozi roman sledimo njihovim zgodbam v razcvetu socializma do zatona Jugoslavije.

Jugoslavija, socializem, kapitalizem, razpad vrednot
Štefan Jerebic: DELAVCI

Stare vrednote in delavske pravice začne postopoma načenjati kapitalistična miselnost, ki spodbuja hlastanje po dobrinah in denarju, bratstvo ter solidarnost pa zamenja brezobzirna tekmovalnost. Razpad moralnih vrednot ni oklestil le delavskih pravic, razočarani nekdanji udarniki tako spoznajo, da se požrešna misel vse bolj zažira v njihove domove in v odnose med družinskimi člani …

O avtorju:

Štefan Jerebic je bil rojen 19. 8. 1941 na Hotizi, in sicer v verno številno prekmursko družino z dvanajstimi otroki. Kot edin med otroci je bil poslan na šolanje in sicer za duhovnika, vendar je šolanje tik pred zaključkom prve stopnje pustil. Zrela leta je preživel v Oseku na Primorskem, kjer je z isto zunajzakonsko partnerico preživel več kot trideset let. Deset let je bolehal za levkemijo, umrl je 24. junija 2012 v šempetrski bolnišnici. Pri zbirki Frontier Proza sta doslej izšla dva njegova romana; Zlanka (l. 2015) ter Delavci (l. 2017).

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Medijski odzivi:
– Recenzija na portalu KMCS – (Kulturno medijski center Slovenije)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s