Darka Zvonar Predan: BORIS PAHOR – NAJINI POGOVORI

Zbirka Frontier 124, število strani: 230, leto izida: 2018 

ZA NAROČILO KNJIGE V TRDI VEZAVI KLIKNI TUKAJ

ZA NAROČILO KNJIGE V MEHKI VEZAVI KLIKNI TUKAJ


O knjigi

Tržaški Slovenec Boris Pahor ni samo mednarodno priznan pisatelj, marveč tudi človek, čigar življenje je skoncentrirana zgodovina minulega stoletja, zaznamovanega s totalitarizmi in vojnami, zato je sleherni pogovor z njim dragocen prispevek k spoznavanju in razumevanju tega časa in prostora. V knjigi časnikarke in publicistke Darke Zvonar Predan Najini pogovori: Boris Pahor so zajeti avtoričini intervjuji s pisateljem v zadnjih 14 letih, od prvega, antologijskega, ki je nastal ob Pahorjevi devetdesetletnici, do doslej zadnjega, ki ga je opravila z njim avgusta lani, ko je praznoval 104. rojstni dan. Večinoma jih je objavljala v Večeru in tedniku 7D, prvega, najobsežnejšega, v katerem sta s Pahorjem temeljito obdelala tedanjih 90 let njegovega življenja in dela, pa v Novi reviji. Intervjuji so nastajali ob različnih priložnostih in z različnimi povodi, v vseh pa pisatelj brez dlake na jeziku spregovori o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Ni pa to samo knjiga intervjujev, bralcu ponuja tudi polemični odziv nanje, pogovore s pisateljem pa dopolnjujejo avtoričina razmišljanja ob različnih jubilejih in dogodkih, tako ali drugače povezanih s »fenomenom Pahor«. Knjigo bogatijo številne fotografije, ki jih je pisatelj prijazno odstopil iz svojega osebnega arhiva.

This image has an empty alt attribute; its file name is pahor-naslovnica-koncna.jpg

“Pred pol stoletja se je Boris Pahor usedel v topolina in se odpeljal v Sarajevo. Iz občudovanja do Iva Andrića. Da bi videl, od kod se poji ta literatura. Verjetno bodo nekega dne bralci romali tudi proti Trstu, da bi občutili mesto ob zalivu, paštne, ki vodijo do njega, in slišali parnike. Darko Zvonar Predan je zaneslo tja, ne da bi sploh morala zbirati romarsko energijo … Na srečo – njeno in starca ob morju in nas, ki beremo. Res, včasih se jadra tako zasukajo, da nas življenje zanese prav tja, kjer lahko naredimo kaj lepega in koristnega.”

Alenka Puhar, novinarka in publicistka


“Štiri tržaška leta Darke Zvonar Predan so bila človeško in poklicno zelo bogata. Po lanskem izboru 18 pogovorov s protagonisti tržaškega kulturnega življenja je pred nami zbirka njenih pogovorov s pisateljem Borisom Pahorjem, zapisov o njegovih knjigah in jubilejih. Niz, ki se začenja v letu 2003, obsega tudi polemiko z zunanjim ministrom Ruplom iz leta 2006, sega pa do najnovejšega časa s Pahorjevimi dostavki iz lanske jeseni ravno k dolgemu prvemu intervjuju in z letošnjo opombo o umoru v Ulici Rossetti v Trstu. Pisatelj se k nekaterim leitmotivom rad vrača: raznarodovanje, narodna zavest, fašizem, medvojni upor, taborišča, Trst, povojni režim in njegovi zamejski predstavniki, Kocbek, Zaliv, Slovenska levica, manjšine, Evropa, ljubezen, žena Rada, vloga pisateljev, in še bi lahko naštevali, a v vsakem razgovoru je vedno tudi kaj novega in aktualnega. Pahor ostaja kritičen in sebi zvest ter nas sili k razmišljanju.”

Ivo Jevnikar, tržaški časnikar in publicist


Pomen

Knjiga Najini pogovori: Boris Pahor ni samo dragocen prispevek k spoznavanju slovenskega zamejstva oziroma skupnega slovenskega kulturnega prostora, marveč k spoznavanju naše zgodovine in kulture nasploh. V njej eden najstarejših in največjih živečih Slovencev, živa priča zgodovine, jasno in jedrnato spregovori o fašizmu, nacizmu in komunizmu, pa tudi o drugih stvareh in dogodkih, ki bi ji morali (s)poznati vsi. Poučno branje za vse generacije.

Predstavitev knjige v Ljubljani.

Predstavitev knjige v Mariboru.


ZA NAROČILO KNJIGE V MEHKI VEZAVI KLIKNI TUKAJ

ZA NAROČILO KNJIGE V TRDI VEZAVI KLIKNI TUKAJ


Medijski odzivi:
– Recenzija na portalu KMCS – (Kulturno medijski center Slovenije)
– Recenzija na ARS-u
– Recenzija v oddaji s Knjižnega trga
– Objava v Večeru
– Objava v Družini
– Objava v spletnem bloku Marijana Zlobca
– Objava na STA
Objava v Grenjskem Glasu
– Objava na MMC RTV SLO
– Objava v Dnevniku
– Objava na spletnem portalu ekopercapodistria
– Objava na spletnem portalu politikis

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s