Rasto Božič: OSAMOSVOJITELJ

Zbirka Frontier 122, število strani: 260, leto izida: 2018

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Osamosvojitelj se z bralcem sprehodi skozi življenje mladega navdušenca za glasbo, študenta v času Jugoslavije, disc jockeya v novomeškem nočnem klubu, enega izmed pionirjev glasbenega festivala Rock Otočec, vojaka v JLA – pravzaprav čisto navadnega Slovenca.

Knjiga Rasta Božiča, leta 1959 rojenega Novomeščana, s pomenljivim naslovom Osamosvojitelj nas popelje skozi življenjsko zgodbo avtorja, spomine na njegovo osebno rast in zorenje ter hkrati osamosvajanje in osvobaja- nje. Avtor z veliko mero humorja, ponekod anekdotično ali celo burleskno, predstavi okolje in čas odraščanja, tako da lahko vsak bralec skozi avtorjeve oči najde kakšno lastno prigodo iz mladosti.

***

Rasto Božič se je rodil leta 1959 v Novem mestu in tam kasneje končal splošno gimnazijo. Nato se je vpisal na Filozofsko fakulteto v Ljubljani in na tamkajšnjem oddelku za arheologijo opravil štiri letnike, a zaradi različnih okoliščin ni diplomiral.

Ob njeni ustanovitvi, leta 1987, se je redno zaposlil na prvi dolenjski oziroma novomeški regionalni radijski postaji Studio D, kjer je ostal skoraj 17 let. Do leta 2004 je bil njen glasbeni, zadnja tamkajšnja štiri leta in pol pa tudi odgovorni urednik. V času svojega radijskega delovanja je sodeloval še pri zagonu novomeške televizije Vaš kanal.

Po prodaji Studia D ga je moral leta 2004 zapustiti, svoje delo pa od takrat nadaljuje kot samostojni novinar. Ta status mu je Ministrstvo za kulturo priznalo leta 2007.

V približno poldrugem desetletju svojega samostojnega novinarskega delovanja je nato za različna uredništva objavil več kot 8.500 člankov, v knjižničnem sistemu Cobiss pa je njegovih nekaj manj kot 1100 avtorskih navedb. Novomeška Založba Goga je leta 2008 izdala njegov knjižni prvenec, posvečen novomeški arheološki dediščini, Mesto situl, v reviji Rast in drugje je objavil nekaj svojih kratkih zgodb.

Med drugim je kot novinar pisal za časopise Dnevnik, Večer, Park, Dobro jutro in Dolenjski list. Za nekatere od navedenih časnikov je pisal tudi glasbene kritike in knjižne ocene. Samozaposleni območni dopisnik Slovenske tiskovne agencije – STA je od leta 2007, deluje tudi kot fotograf.

V Novem mestu je vodil več kot 40 literarnih in pogovornih večerov. Glasbeno je opremil dva igrano-dokumentarna filma novomeškega Studia Vrtinec, Arheološka podoba Dolenjske (2010) v režiji Jadrana Sterleta in Streli v Bazovici (2011) v režiji Tuga Štiglica.

Med letoma 2003 in 2015 je sodeloval z dolenjsko-belokranjsko oziroma s pokrajinsko revijo za literaturo, kulturo in družbena vprašanja Rast, novomeška občina pa ga je leta 2010 imenovala za njenega odgovornega urednika. Rast je vodil do leta 2016. Mestna občina Novo mesto mu je za njegove pomembnejše uspehe na kulturnem in publicističnem področju leta 2015 podelila Trdinovo nagrado, najvišje občinsko kulturniško priznanje.

V knjižni zbirki Frontier Kulturnega centra Maribor je leta 2016 izšla njegova knjiga Schindlerjev vojak – Zgodba Staneta Ponikvarja, v pripravi je njen nemški prevod.

Osamosvojitelj je njegova tretja knjiga.

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Medijski odzivi:
– Recenzija na portalu KMCS – (Kulturno medijski center Slovenije)
– Objava na RTV 4
– Objava v Dolenjskem listu
– Objava na spletni strani radia Krka
– Objava na portalu lokalno.si
– Objava na spletni strani KD Severin Šali

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s