Gregor Preac – BUGANDA NILSKI KONJ

Knjižna zbirka Frontier 125, število strani 152, leto izida 2018

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

AFRIKA

Afrika je pravljica, oblaki prahu, oblaki komarjev, smešni baobabi, smešne žirafe, črni sloni velikani, zebre, ki niso prilepljene na ceste. Afrika je tam-tam, divji plesi, tiha pesem, številni jeziki, flamingi, zvezde, hijene z žarometi kometov, vijugaste reke, drevaki, živina z dolgimi rogovi, nilski konji, ki odpirajo žrela od Burkine do Bocvane. Afrika so otroci, smeh, mangi, vesoljne pričeske, džungla, gorile v Kongu, banane, šimpanzi v Gvineji, slapovi v Zambiji, globoka Tanganjika, uporniki, vojaki. Afrika so krokodili, maske, kape Dogonov, kipi, duhovi, skoki, napeti trebuhi, tatuji, prsa. Afrika je batik, pisanost, savana, antilope, vojna. Afrika je zvedavost, Afrika je neznanje, posedanje, počasnost, vulkani Ruande, vrači, poglavarji, kralji, kopja. Afrika so igluji iz blata, lakota, malarija, kasava, maniok. Afrika je raznolikost, divjost, lepota. Potoval sem med smehom in trupli.

LADJE-ŽUŽELKE IN PIKA

V džungli ne skele besede,

morda domnevajo ribe, da so ladje

žuželke,

v mestu se vpiči nasilje,

trgovci so komarji in muhe.

Brez vetrobranskega stekla

packe na šipi

nimajo smisla,

ne brisanje prahu

s kostmi vojakov, s krožnice Zemlje …

V Afriki sem bela pika.

Pika.

***

Gregor Preac je izdal knjige za otroke: Vesoljne sanje, Abeceda Živžav, Žuganke, Poljub z noskom. Na rojstvo čakajo pravljice-slikanice Oblaček Srajček, Okenček išče svobodo, Samotno drevo Baobab, Afrozverke mislijo. Odraslim je namenil knjigo Ra-ta-ta Ruanda, pričujoča knjiga Buganda Nilski konj pa je nadaljevanje njegovih afriških potovanj, njegovih afriških sanj, njegove afriške poezije. Sledila bo še tretja knjiga o Afriki, iz Afrike ‘Ana mosafer, kombela (Sem popotnik, bomba)’.

Gregorjeva poezija in proza sta prežeti s potovanji, z naravo, s tujimi kulturami in s svojo, z mislimi, zamislimi, domislicami, premislicami, sanjami, domišljijo, z izkušnjami in svobodo njegovih številnih potovanj, ostajanj, življenj po vseh celinah in koncih in krajcih planeta, vesolja. Gregorju Preacu se zdi žalostno in smešno, da so zunaj milijarde nenaseljenih planetov, praznin, globin, Zemljani pa se pobijajo za koščke zemlje, in kruha!

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Medijski odzivi:
– Recenzija na portalu KMCS – (Kulturno medijski center Slovenije)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s