Primož Rajtmajer: POPEZIJE

Zbirka Simfonica Slovenica 011, število strani: 100, leto izida 2018

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Zbirka popezij vsebuje raznoliko tematiko: od groze, straha in fobij, do igre z optimizmom. Avtor besede spretno zlaga v rime pa tudi proste verze. Zna biti absurden, celo okruten do besed, išče vzporednice med smislom in nesmislom življenja.

***

Primož Rajtmajer – Trmasti Primož. Rojen v Mariboru, leta 1992. V osnovni šoli je veliko nastopal kot interpret, ter že v osmem razredu presunil, navdušil in šokiral z interpretacijo Prešernove Zdravljice. Med interpretacijo pesmi je izpustil celo kitico, a je vseeno dobil odlično oceno. Leto kasneje, leta 2006, je nastopil v gledališki predstavi Skrivnosti iz šolskega veceja, v priredbi Milene Kerndl. To je bil njegov prvi stik z večjim občinstvom. Predstava je imela kar nekaj ponovitev, zato je Rajtmajer nabral veliko izkušenj.

Leta 2007 je z odličnim uspehom zaključil osnovno šolo in se vpisal na III. gimnazijo v Mariboru, kjer se je začel intenzivno zanimati za slovenski jezik, glasbo in likovno umetnost. Kljub drugačnemu učnemu načrtu se je začel zanimati za ruski realizem. Gogoljeva novela Plašč ga je presunila in posrkala vase; z velikim navdušenjem je prebiral tudi Dostojevskega. Gimnazijo je zaključil predčasno, v drugem letniku – zbolel je za bipolarno motnjo. Skozi težke trenutke so mu ob strani vedno stali njegova mama, oče in nekaj pravih prijateljev, premagovati pa je moral tudi predsodke in depresijo. Danes na svojo bolezen gleda kot na priložnost, ki ni dana vsakomur. Skozi bolezen je našel sebe in premagal strahove.

V tem času se je razvijal kot kantavtor, poet in predvsem človek, ki ve, kaj si želi. Njegove sanje so bile vedno povezane z umetnostjo in kulturo. Leta 2009 je začel objavljati svoje prve pesmi na spletu. V kratkem času je napisal preko 600 pesniških objav ter se neprestano razvijal v kompetentnega pesnika z obiskovanjem delavnic in nastopanjem. Skozi je leta izoblikoval lasten slog.

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s