Miša Gams: KNJIŽNA PABERKOVANJA IN ODSTIRANJA

Zbirka Frontier 131, število strani 148, leto izida 2018

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Bralec bo ob prebiranju zbirke knjižnih recenzij s pomenljivim naslovom Knjižna paberkovanja in odstiranja dobil vpogled v teoretsko ozadje romanov, zbirk kratkih zgodb in pesniških zbirk slovenskih avtorjev in avtoric, ki so bile izdane v zadnjih šestih letih pri razližnih založbah. Na ta način bo dobil vpogled tako v kritiško oceno del sodobnih slovenskih avtorjev in avtoric kot tudi v interdisciplinaren model pisanja recenzij, ki ga avtorica nadgrajuje s pomočjo “paberkovanja” po sociološkem, filozofskem, antropološkem in psihoanalitičnem polju, pri tem pa pri vsakem obravnavanem delu odstira unikaten horizont življenjske širine in globine.

***

Miša Gams je bila rojena v sredini sedemdesetih let prejšnjega stoletja v Ljubljani. Že od vekomaj se zanima za različne umetniške oblike ustvarjanja – na srednji šoli in fakulteti se je odlikovala s pisanjem pesmi in esejev, kasneje pa se je preizkusila tudi v pisanju kratkih zgodb in knjižnih recenzij. Njeno razmišljanje je od samega začetka usmerjeno v interdisciplinarni pristop, v povezovanje znanstvenih, umetniških in filozofskih konceptov. V zadnjem desetletju je imela veliko literarnih in pouličnih performansov, med katerimi lahko izpostavimo performans čiščenja čevljev in performans Katarzični pogled prekarke, s katerim opozarja na problem prekarnih delavcev. Izdala je tudi štiri pesniške zbirke – tri za odrasle in eno za otroke. Knjižne recenzije objavlja v reviji Mentor ter na spletnih portalih Ars Litera, Kulturno medijskega centra Slovenija in LUD Literatura.

Miša Gams: Knjižna paberkovanja in odstiranja, zbirka knjižnih recenzij (2012-2018)

Miša Gams, magistrica antropologije, literarna kritičarka, pisateljica, pesnica in performerka, je pri Kulturnem centru Maribor, Zavodu za umetniško produkcijo in založništvo, z letnico 2018 objavila knjigo Knjižna paberkovanja in odstiranja, Zbirka knjižnih recenzij (2012–2018).

Pisanja ocen literarnih del se avtorica loteva interdisciplinarno ter v svojih analizah in vrednotenju povezuje umetniške, filozofske in znanstvene koncepte. V knjigi ocenjuje romane, pesniške zbirke, natisnjena dramska besedila in zbornike. Nekateri zapisi so novi, kar nekaj pa jih je že izšlo v revijah Mentor in Dialogi ter naspletnih portalih Lud Literatura in Airbeletrina terportalu Kulturno medijskega centra Slovenija.

Avtoričino ukvarjanje z literarnimi besedili je zasnovano in utemeljeno z natančnimi merili. Dela, ki so predmet njene kritike in refleksije, vrednoti tako z vsebinskega kot oblikovnega vidika, pozornost namenja tudi odsevanju sodobnega časa, zanjo sta pomembni struktura in slogovna izpeljava. V književnih stvaritvah pripisuje pomen inovativnosti, izvirnosti, sporočanju življenjskih resnic, opisu podajanja, psihološko argumentiranim dejanjem in idejni zasnovi. Predvideva možnosti poistovetenja bralk in bralcev s sporočili v umetniških delih, prepoznava dokumentaristično–zgodovinski oris dogajanja in odkriva subjektivno izpoved protagonistk in protagonistov. Nekatere stvaritve so po njenem mnenju tako kakovostne, da bralca (in bralko) tako rekoč posesajo v vrtinec dogodkov, zlasti tisto pisanje, ki se izogiba črno-belemu prikazovanju. Kritičarka se zaustavi pri dokumentarnosti in objektivnosti na eni strani ter čustveni obarvanosti in slogovni odsekanosti zapisanega na drugi. Zamisli se tako nad slikanjem na realistični način kot tudi nad poetično naravnanim ustvarjanjem in izrisovanjem podobe notranje pokrajine. Zgodi se, da kak roman zaradi njegovega pričevanja o preteklosti in estetski prepričljivosti predlaga za obvezno čtivo v srednjih šolah, saj bi branje pripomoglo, da bi se mladi srečali z umetniško upodobitvijo prelomnih dogodkov in tako ne bi utonili v pozabo na primer spomini na vojno in nevarnost fašizma.

Knjiga Knjižna paberkovanja in odstiranja je kakovostno branje, ki prinaša informacije o novih knjigah, spodbuja k branju in objektivno vrednoti sodobno slovensko knjižno produkcijo. Delo je zanimivo ter napisano v razgibanem in slikovitem slogu, sporočilo je razvejano in obogateno z vedno novimi in domiselnimi izrazi in spoznanji.

Marija Švajncer

Miša Gams: Knjižna paberkovanja in odstiranja, zbirka knjižnih recenzij (2012-2018)

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Medijski odzivi:
– Recenzija na portalu KMCS – (Kulturno medijski center Slovenije)
– Recenzija na ARS-u
– Recenzija v podkastu S knjižnega trga
– Recenzija na portalu Locutio
– Objava na spletni strani Toma Podstenška

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s