Admiral Mahić: IN POTISKAL BOM VINOGRAD PO ULICAH MARIBORA

Knjižna zbirka Frontier 137, število strani: 104, leto izida: 2019

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

“In zakaj si je avtor izbral kot sanjsko destinacijo ravno Maribor, na kateri se je treba bati vina, žensk in cigaret, kot svetuje Ljubica Pesniku? Admiral Mahić je bil eden izmed tistih avtorjev, ki se je v Maribor vedno rad vračal, to njegovo rezidenčno mesto je imelo zanj poseben utrip, a slednji je bil tudi v avtorju samem. S svojim branjem tiste Barbare, za katero včasih več ne vem, ali naj ta motiv ljubim zaradi Preverta ali Mahića, me je nek zimski dan v februarju leta 2012 sredi Celice, ko sem Admirala tudi uradno spoznala, povsem začaral.
Admiral Mahić je v farsi, ki se razpira v vsej svoji nekonvencionalnosti, zadel tisto, kar svet deli na dva dela; na željo po preprostosti, strasti iz ljubezni in hrepenenja, in hlad, preračunljivost do skrajnosti. Vsak pa stoji zase na svojem otoku, satelitu, a ga iz ozadja čudne sile ali tudi programi, vržejo na drugačen tir. Česar si nihče ne zna razložiti, saj je lahko zato kriv preprosto bananin olupek ali preprosto dejstvo, da je miru lahko naenkrat konec. Petnajst slik se nam tako izriše v eno samo željo, ki jo nosi Curlingstone – potiskati vinograd po ulicah Maribora – biti Bakhus, ljubiti in užiti življenje.”
– Tonja Jelen, iz spremne besede

***

“Nekaj je zapljusnilo Maribor, ko je vanj priletel meteor – Admiral Mahić! Najprej se je zgodilo v Dvorcu Betnava, ob predstavitvi Panorame novejše bosanskohercegovske poezije, katere prevod je izšel leta 2010, kmalu zatem nek večer v klubu KGB, kjer je Admiral bral svojo poezijo, kar je bilo povsem dovolj, da je vzplamtela ljubezen na prvi stih, zagorela v Betnavskem dvorcu. Obojestranska ljubezen, seveda. Verjetno se je ravno takrat zgodil tudi – poljub mariborske device, ki je potem Admirala Mahića vabil in še mnogokrat pripeljal v Maribor, in je ravno zaradi njega postal poštar, ki deli ljubezenska pisma. Admiral je vojna leta preživel v Sarajevu, potem prepotoval kar nekaj sveta in počel razne reči – in ravno v Mariboru doživel dotik/stik/deviški poljub človeškosti in topline, in se zato zmeraj vračal v Maribor – domov. Kar na samosvoj način popisuje v pričujoči drami/farsi In potiskal bom vinograd po ulicah Maribora, v kateri je pravzaprav povzeto vso njegovo delo, oziroma esenca dela in mišljenja (poezije, proze, drame, eseja), saj gre za kompleksno, felinijevsko in nadrealistično obarvano stvaritev, ki je seveda huda kritika grabežljive, lažnive in perverzne civilizacije, civilizacije, ki se ji zoperstavlja plemenita duša, katere imperativ je le – ljubezen.”
– Željko Perović, prevajalec

***

Admiral Mahić (1948–2015) je bil pesnik in dramatik. Bil je član Društva pisaca BiH, Društva hrvatskih književnika, kot tudi PEN centra BiH in Hrvatskog PEN centra. Objavil je štirinajst pesniških zbirk. V času obleganja Sarajeva je bil voditelj-­koordinator književnih programov v HKD Napredak v Sarajevu. Po vojni je bil deležen nekaj tujih književnih štipendij in rezidenc, ki so mu jih podelili KulturKontakt Austria, Alte-­Schmiede Wien, Kultur Steiermark Graz, mesto Maribor in Lirikonfest Velenje. Bil je urednik sarajevskega časopisa za poezijo in umetniško fotografijo Republika poezije. Zasnoval je in vodil pesniški festival Neretvanske vedrine. Njegova pesmi so prevedene v več jezikov: v francoščino, slovenščino, nemščino, angleščino … Rodil se je v Banjaluki, umrl v Sarajevu.

Admiral Mahić

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Medijski odzivi:
– Recenzija Marije Švajncer na portalu KMCS – (Kulturno medijski center Slovenije)
– Recenzija Marice Škorjanec na portalu KMCS – (Kulturno medijski center Slovenije)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s