Mitja Reichenberg – DRAMA, GROZLJIVKA, KOMEDIJA, VESTERN

Knjižna zbirka Sekvence 003, število strani: 198, leto izida 2019

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Mitja Reichenberg – DRAMA, GROZLJIVKA, KOMEDIJA, VESTERN – filmski žanri, 1. del (Poslušajmo filme 6)

Razlike nastajajo predvsem v glasbenih žanrih, kjer se pač kažejo drugačnosti v poteh, kako nagovoriti ozadja sublimnega. Ljubezni? Ne. Naslednja filmsko-glasbena legitimnost leži vsekakor v njenem žanru, ki poudarja neki določen (družbeni) moment, status, prepoznavnost enakih in enakomislečih, nagonsko čredništvo, identiteto po spolu ali spolni usmerjenosti, kar pa potegne za seboj še nešteto nians in možnosti opredeljevanja.

V šestem nadaljevanju »Poslušajmo filme« se bomo ukvarjali s pregledom filmsko-­glasbenih posebnostih, ki jih imajo določeni filmski žanri. Ker gre za precej obsežen projekt, se bomo ukvarjali samo z osnovnimi filmskimi žanri in bomo v zavedanju prevelikega žanrskega razpona pač nekoliko nekorektni do podžanrov, mešanih žanrov in podobnih multi-­žanrskih kombinacij, ki jih imajo današnji filmski producenti žal kar preveč radi.
Prvi del obsega preglede filmske glasbe štirih velikih enot: drame, grozljivke, komedije in vesterna. Vsaka enota pričenja svojo glasbeno pot nekje v zgodovini, ob tem pa v smislu najbolj poznanih filmov, nagrajenih z različnimi nagradami ter priznanji in pa, zgodovinsko gledano, najpomembnejšimi predstavniki določenega žanra, ki tlakuje potovanje do najnovejših stvaritev, ki jih lahko nato opazujemo in predvsem poslušamo v sozvočju z zgodovinskimi filmskimi artefakti.
(iz Uvoda)

***


Skladatelj, (glasbeni) producent, filmski in televizijski producent, dr. socioloških znanosti in univerzitetni predavatelj (docent) dr. Mitja Reichenberg je po končani srednji glasbeni šoli dobil državno štipendijo za izredno nadarjene in 1984 diplomiral iz kompozicije na AG v Ljubljani v razredu Daneta Škerla. Deloval je kot predavatelj za klavir in glasbenostrokovne predmete na srednji glasbeni šoli v Mariboru in bil 1986-1990 predstojnik šole. L. 1998 je bil habilitiran na Pedagoški fakulteti UM, v letih 1990–96 pa zaposlen v UKM kot bibliotekar in strokovni referent za glasbo in film, kjer je oblikoval samostojni avdio-video oddelek ter bil pomočnik ravnatelja. Končal je podiplomski doktorski študij na Filozofski fakulteti v Ljubljani pri prof. dr. Rastku Močniku (2012; na temo Film in filmski zvok v družbeni funkciji), sicer pa predava in pripravlja seminarje za zborovodje, pedagoške delavce na predšolskem, osnovnošolskem in srednješolskem polju (Zavod RS za šolstvo), o sodobni scenski glasbi, na alternativnih srečanjih, delavnicah, v filmskem abonmaju ljubljanskega Cankarjevega doma, filmski šoli Vzgajanje pogleda, vodi Malo šolo filmske umetnosti idr. Je habilitirani predavatelj (2003) in docent (2014) na Fakulteti za medije (FAM), Inštitutu IAM, SAE Inštitutu angleške univerze Middlesex (v Ljubljani in Zagrebu) ter na Akademiji za umetnosti na Univerzi v Novi Gorici. Nastopa kot pianist, igra pri nemih filmih in deluje kot glasbeni producent. V njegovi bibliografiji je treba posebej omeniti ok. 100 izvirnih znanstvenih člankov in več kot 30 avtorskih knjig na temo glasbe ter glasbe in filma, med njimi: Poslušajmo filme: Evropska filmska glasba; Od popularnega do populističnega – o glasbi na različne načine. Izpostavljamo še projekt Letni časi, zbirko tematskih pesmaric namenjenih šolskim pevskim zborom in šolskemu glasbenemu programu, ki v letu 2019 dobi tudi istoimenski dvojni glasbeni CD.
Franc Križnar

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s