Danilo Šuster – KAJ DELAJO FILOZOFI?

Zbirka Znanstvena monografija 008, število strani 222, leto izida 2019

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Delo je po stilu pisanja in pristopu namenjeno tako tistemu, ki šele vstopa v filozofijo kot tistemu, ki ga zanima sodobno filozofsko dogajanje. Novosti so tako v pristopu in stališčih, ki jih avtor zagovarja glede posameznih tem: problemski uvod v filozofsko razmišljanje; kritične obravnave znanih filozofskih argumentov; združljivost svobode in determinizma; opredelitev pojmovne zagate realizma in zagovor realizma kot regulativnega ideala; spravljivost pri temi nestrinjanja; dvojno razumevanje radikalne skeptične hipoteze in obravnava epistemske »tesnobe«. Avtor zagovarja perspektivo analitične filozofije kot načina razmišljanja, ki nadaljuje sokratsko metodo, ki je izvor zahodne filozofije: opozorilo na pojmovne zagate v tistem, kar se nam zdi najbolj samoumevno, iskanje definicij in natančnih opredelitev, argumentativni dialog med različnimi stališči, iskanje širšega sklada med prepričanji, ki jih sprejemamo, odprtost za nadaljevanje razprave.

***

“Knjiga, ki temelji na avtorjevih objavah zadnjih dvajset let, jasno in pregledno predstavlja avtorjevo razumevanje filozofije. Gre za izvirno in zaokroženo delo s področja analitične filozofije in tudi širše, uvoda v filozofsko razmišljanje.”
red. prof. dr. Andrej Ule

***

“V knjigi so zbrane, predelane in dopolnjene, avtorjeve objave zadnjih dvajset let, toda delo izpričuje enoten pogled na filozofsko delo in metodologijo filozofskega raziskovanja. Začenja s pojmovnimi z orodji, ki jih potem ponazarja z bolj poglobljenimi analizami in se zaključi s panoramskimi in esejističnimi razmišljanji o sodobni filozofiji.

Gre za izvirno in berljivo delo, ki dokazuje aktualnost sodobnega analitičnega pristopa k filozofskemu razmišljanju in filozofskim vprašanjem.”

višji znan. sodelavec dr. Vojko Strahovnik

***

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Medijski odzivi:
Predstavitev na portalu KMCS – (Kulturno medijski center Slovenije)
Podcast na myturner-radio.com
Članek na delo.si

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s