Marija Švajncer: IGRALCA

Zbirka Frontier 139, število strani 84, leto izida 2019  

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

V spomin na Gašperja Tiča in Jerneja Šugmana

NEKATERI

Nekateri znajo izvabiti solze,
drugi smeh,
so taki,
ki nas priklenejo na stole,
in oni,
ki postorijo,
da ploskamo kar vmes.

***

Tragična smrt igralca Gašperja Tiča in prezgodnji odhod igralca Jerneja Šugmana sta v Mariji Švajncer, ki je velika ljubiteljica gledališča in glasbe, povzročila žalost in osuplost. Okoliščine Tičeve smrti in Šugmanovo razdajanje, tako na odru kot v medčloveških odnosih, so vodili v nastanek nove pesniške zbirke Igralca, V spomin na Gašperja Tiča in Jerneja Šugmana. V pesmih Marija Švajncer govori o posebnostih in usodnosti igralskega poklica, izročanju občinstvu ter paradoksu igralcev in igralk, odhoda obeh igralcev pa se dotakne posredno, z zatajevano in obvladano prizadetostjo ter hkrati z nemočjo pred obličjem smrti. V verzih ohranja spomin na velika umetnika – oba sta v ljudeh zapustila neizbrisno in trajno sled.

***

Igralca

Marija Švajncer je napisala sedem filozofskih knjig, tri romane ter štiri pesniške zbirke, in sicer: Sive pesmi (2011), Nisem se skrila (2011), Pisane pesmi (2015) in Kamnite pesmi (2016). Pri tržaški reviji Mladika je bila za cikluse pesmi štirkrat nagrajena, trikrat z drugo nagrado in enkrat s prvo nagrado, v Mariboru so ji podelili Glazerjevo listino (2014), njen mladinski roman Samotni bralec (2014) je bil nominiran za nagrado večernica.

V zadnjih letih je Marija Švajncer, sicer doktorica filozofskih znanosti, postala hišna avtorica Kulturnega centra Maribor. Izdali so ji naslednje knjige: pesniško zbirko Kamnite pesmi (2016), mladinski roman Očetovi udarci (2017), roman Kdo neki me zasleduje? (2018) in strokovno monografijo Grdi filozofi (2018).

***

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Medijski odzivi:
– Recenzija na portalu KMCS – (Kulturno medijski center Slovenije)
– Recenzija na MMC RTV SLO
– Recenzija na ARS-u
– Recenzija v podkastu S knjižnega trga
– Objava v Literarnem nokturnu

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s