Pia Marincelj: ŽIVLJENJA KNJIG Z DOMAČIH KNJIŽNIH POLIC

Kulturni center Maribor, Zbirka znanstvena monografija 005, število strani 154, leto izida 2019

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

»V svoji kalejdoskopskosti morda prav vsaka, celo najbolj osebna knjižnica raziskovalcu ponuja odsev tega, kar išče, dražljiv preblisk intuicije, kdo smo kot bralci, pogled na skrite plati jaza.«

Alberto Manguel

***

Besedilo Življenja knjig z domačih knjižnih polic prinaša dve pomembni inovaciji v raziskovanje knjižnih trgov. Po eni strani skozi pregled sprememb v notranjem načrtovanju stanovanj v zadnjih 50 letih ugotavlja, kako se je spreminjala vloga knjig v vsakdanjih življenjih, po drugi strani pa s pomočjo raziskave med intenzivnimi bralci in kupci knjig ugotavlja, kakšne zvrsti knjig prevladujejo na domačih knjižnicah. Na ta način besedilo prinaša empirične raziskovalne pristope tudi na področja, o katerih smo doslej govorili, pisali ali razmišljali le na podlagi anekdotičnih dokazov, s čimer pomembno prispeva k razumevanju ožjega in širšega okolja, v katerem bivamo.

Red. prof. dr. Miha Kovač

***

Knjiga Življenje knjig z domačih knjižnih polic je dobrodošla novost, ki na zanimiv in metodološko izviren način spremlja domače zbirke knjig in predstavlja tudi spodbudo za njihovo ohranjanje. V branje jo priporočam vsem, ne samo tistim, ki se s knjigotrštvom ali bralno kulturo ukvarjajo profesionalno, temveč tudi tistim, ki radi berejo in v branju najdejo ne samo informacije in znanje, temveč tudi užitek, zadovoljstvo in veselje.

Red. prof. dr. Primož Južnič

***

Pia Marincelj: ŽIVLJENJA KNJIG Z DOMAČIH KNJIŽNIH POLIC

O avtorici

Pia Marincelj (1992) prihaja iz Kočevja, kjer je pridobila gimnazijsko izobrazbo. Svoje šolanje je nadaljevala na Filozofski fakulteti v Ljubljani, sprva na dvopredmetni smeri primerjalna književnost in umetnostna zgodovina, nato na oddelku za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo. Leta 2015 je diplomirala iz smeri bibliotekarstvo ter leta 2017 na isti fakulteti zaključila magistrski program založniških študij. Med študijem je znanje založništva, informacijske znanosti in humanistike pridobivala tudi v tujini, na univerzi v Vilni (Litva). Izkušnje s področja založništva je pridobila pri delu na založbi UMco. V študentskih letih je pisala knjižne recenzije za revijo Bukla in prispevke o umetnosti za spletni portal Koridor: križišča umetnosti. Od leta 2017 je zaposlena kot bibliotekarka v Knjižnici Kočevje, kjer se zavzema za promocijo branja in razvoj bralne kulture.

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Medijski odzivi:
Članek na portalu KMCS – (Kulturno medijski center Slovenije)
Članek na airbeletrina.si
Intervju na vecer.com
Utrinki z dogodka v Knjižnici Kočevje

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s