Sara Nuša Golob Grabner: GNIJOČE ROŽE

Kulturni center Maribor, knjižna zbirka Frontier 140, število strani 104, leto izida 2019

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

CVETENJE
Srečna sem, ko se čudim,ko se kot ptica premikamod enega dela sveta do drugega,četudi le skozi iskreče se oči.
Dolgi so seznami, ki jih pišem iz srca za srce,da bo rastlo.
Pravijo, da zamenjaš zemljo in ne rože,če ne cveti.
Ko sem bežala in iskala svojo zemljo,sem šla od svojega odsevado sebe iz mesa in krvi, vesolja in dušein bose noge končno zarinila v mehko prst.Potem sem cvetela.

Sara Nuša Golob Grabner: GNIJOČE ROŽE

“Slovenska pesnica Sara Nuša Golob Grabner je pri Kulturnem centru Maribor objavila svoj pesniški prvenec z naslovom Gnijoče rože (2019). Čeprav je to njena prva pesniška zbirka, so pesmi v njej zrele, slogovno izbrušene in estetsko dognane.

Avtorica govori zdaj v prvi osebi, zdaj v tretji, nagovarja moškega, pooseblja pojme in piše tudi v filozofskem jeziku. Včasih ji je vseeno, ali se čustveno zbližuje z žensko ali moškim, tudi sama bi rada v sebi združila oba spola. Verzi govorijo o bolečih življenjskih občutkih in izkušnjah, ki so jo tako zaznamovali, da se ji svet kaže predvsem v temnih barvah. Nanjo pritiska teža življenja, zato stihi izražajo zapuščenost, spomine, srepe poglede in tišino. Da bi se ubranila zlohotnosti, je ostra in neukročena, odločila se je, da bo letela z zmaji.”

Odlomek iz recenzije Marije Švajncer (https://homocumolat.com/2019/07/08/sara-nusa-golob-grabner-gnijoce-roze/)

***

Gnijoče rože je pesniška zbirka, ki prepleta teme rasti in propada ter opisuje neizogiben krog cvetenja in gnitja. Zanjo je značilna neposredna in drzna izpovednost, večkrat pa nam avtorica teme pesmi približa skozi opis vizualnih podob, ki vstajajo iz njene podzavesti. Zbirka je avtoričin literarni prvenec.

Sara Nuša Golob Grabner, rojena v Slovenj Gradcu, je študentka umetnostne zgodovine in angleščine, fotografinja in pisateljica. Njena fotografija na naslovnici prvenca Gnijoče rože ni naključje, saj je osvojila že nekaj nagrad na fotografskih natečajih, njena fotografija je bila leta 2013 uporabljena kot plakat za film Tu se piše življenje režiserja Toma Novosela, v katerem je tudi igrala vlogo Ane, italijanski Vogue pa je v kategoriji Photo Vogue od leta 2012 do leta 2018 objavil 48 njenih fotografij. Tudi revija Digitalna kamera je objavila že osem njenih fotografij.

Kot pesnica se je Sara prvič predstavila javnosti leta 2013 na pesniškem maratonu Mlade rime v Ljubljani. Njene pesmi so bile objavljene v reviji o umetnosti in aktivizmu Glasovi neslišanih, v reviji Odsevanja, na portalu Koridor – križišča umetnosti, od septembra 2018 pa sodeluje kot avtorica na portalu Kulturno medijskega centra Slovenija.

***

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Medijski odzivi:
– Recenzija na portalu KMCS – (Kulturno medijski center Slovenije)
– Objava na portalu KMCS – (Kulturno medijski center Slovenije)
– Recenzija na MMC RTV SLO
– Recenzija na ARS-u
– Recenzija v Večeru
– Recenzija na portalu Vrabec Anarhist
– Objava na blogu Jureta Kralja

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s