Milena Nemec – Mimi: POT

Kulturni center Maribor, zbirka Frontier 155, število strani 108, leto izida 2020

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

SONČNA JUTRA

Še vedno so jutra,
ki jih poboža prvi žarek sonca.

Še vedno so takšna jutra.
In vedno bodo.


Milena Nemec – Mimi: POT

“Pesniška zbirka Pot je razdeljena na naslednje cikle: Za zidovi, Pošast, Ona, Molitev, Ljubezen in Sledi. Naslovi nakazujejo, da se pesnica včasih znajde v utesnjenosti in navidezni neprehodnosti, nanjo prežijo tudi sence ogroženosti, vendar se zmore ohranjati v svojem življenjskem položaju in okoliščinah, v katerih se naznanja brez števila različnih možnosti. Šepeta molitev, ki ni prošnja, temveč pričevanje o lastni moči in želji, da ne bi kar tako izginila, temveč bi za njo ostale sledi, zapisane v pridih večnosti. Ostanejo naj spomini nanjo, verzi bodo pričali o njenem življenju in vsem tistem, kar ga je zapolnjevalo, potrjevalo njeno navzočnost v času in prostoru ter jo intimno in v povezanosti z drugimi ljudmi uresničevalo.

Pesničino bivanje je vpeto v naravo in tesno povezano z dogajanjem v njej. Avtorica živo občuti njeno barvno in pojavno razkošje, vse to se je dotika in bogati njeno življenje. V svoji pesniški govorici pooseblja naravne pojave. V naravi se pesnica napije lepote, popestri svoj jaz z vonjavami ter ga polepša in okrasi z barvami in ponavljajočimi se spremembami. Opazuje menjavanje letnih časov, očara jo zlasti prihod pomladi, saj ji prinese svežino ter nov polet in upanje. Ta svetli in sveži letni čas ji naznanja, da bo njena prihodnost slikovita in raznobarvna. Odide v naravo, zaustavi se pod drevesom in dočaka srečo. Morala je tja, kajti prav tam je sreča čakala nanjo.”

dr. Marija Švajncer


O avtorici

Milena Nemec – Mimi (*1956, Maribor). Svoja mladostna leta je preživljala na Studencih. Obiskovala je II. gimnazijo Maribor in nadaljevala študij na Ekonomsko-poslovni fakulteti. Po poklicu je ekonomistka in sedaj že nekaj let upokojena. Je ljubiteljska slikarka in slika že 25 let. Imela je že 20 samostojnih razstav, sodelovala na skupinskih razstavah in številnih likovnih kolonijah. Je članica KD Studenci. Sodeluje v literarni sekciji Vedrina.

Za svoja likovna dela in poezijo avtorica pravi: »Izbrala sem čopič, barve in poezijo za iskanje svojega sonca v sivini vsakdana.«

Njena poezija je objavljena v Pesmi petih (Kulturni center Maribor, 2018), v literarnem zborniku Studenški izviri 2 (Kulturno društvo Studenci-Maribor, 2016) in Studenški izviri 3 (kulturno društvo Studenci-Maribor, 2018).


ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s