Štefanija Krhlanko: ZGODBA O METULJU

Kulturni center Maribor, zbirka Sprejeto 018, število strani 178, leto izida 2020

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Ustvarjalne delavnice in organizacija dela za starejše


Štefanija Krhlanko je upokojena učiteljica, ki je ob desetletnici Centra za starejše Metulj želela z uporabniki centra narediti zgodbo po metodi Zgodbe za Macija (brošura Saša Gazdića, ki je izšla leta 1994, po njej pa je Štefanija pisala zgodbe, ki so bile na raznih natečajih tudi nagrajene). Nastala je Zgodba o Metulju v obliki ustvarjalne delavnice na temo sodelovanja v Metulju in počutja posameznikov.

Štefanija Krhlanko: ZGODBA O METULJU

“Nežni poskusi medsebojnega razumevanja očitno živijo dalje. Bivajo izven glavnih teoretskih in pedagoških razprav in se prilagajajo svetu, ki se spreminja. Bivajo tam, kjer jih ljudje najbolj rabimo, v neposrednih medsebojnih odnosih. To ne pomeni izven institucij. Nasprotno, ravno ti subtilni poskusi »prevajanja« in povezovanja osebnih izkušenj vdihujejo organiziranim oblikam druženj človeško dimenzijo. Zgodba o Metulju nam poleg vseh posameznih zgodb pripoveduje tudi o občutljivosti, ki je zaznala, kje je danes tako zelo potrebna – v odnosih med generacijami. Zgodba o Metulju je še en svetlikajoči se kristalček, ki odseva človeško dobroto.”
[dr. Sašo Gazdić, Vodja Službe za kulturne raznolikosti in človekove pravice na Ministrstvu za kulturo]

***

“Zame je Zgodba o Metulju zgodba mojega doživljanja tega, kar počnemo, zgodba barv in oblik, ki so se porajale v meni, ko smo se lotili Štefkinega projekta. Črke in besede govorijo z mojo pomočjo. Vdihnila sem jim življenje z risanjem rok, nog, nosov, ust, oči. Ko sem jim – črkam namreč – dodala barvita oblačila in izraz, so začele pripovedovati, kako uživamo v dejavnostih, ki nam jih nudi druženje v Metulju. Včasih imam občutek, da bi črke kar poletele s plakatov in zaplesale. Vsakokrat, ko sem v prostoru, kjer so plakati, mi pogled odkrije kaj novega. In ta odkritja mi povedo kaj zanimivega o osebi, ki je to narisala.
Zato se bolje poznamo, smo si bliže, smo bolj živi, resnični.” [Marjetka Resnik]

***

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ