Lidija Štampar: SMEH NA POGREBU

Kulturni center Maribor, zbirka Sprejeto 022, število strani 128, leto izida 2020

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Svet Lidije Štampar je zanjo avtentičen, izviren in edinstven, kar jo seveda loči od mase drugih pisateljev in jo naredi prepoznavno že v prvem verzu. Brez pretiranih olepševanj, samoumevnih, preveč poetičnih podob ter drugih dostopnih in primernih dejanj in trikov pesnikov Lidija spusti te bleščeče delce svojega navdiha. Vključi jih v eno trdno in osupljivo literarno strukturo ali zgradbo, ki je zaradi svoje preprostosti presenetljivo zahtevna in očarljiva. Celo ta preprostost, čeprav le na prvi pogled, je zgolj privid in domnevno gre za zavestno, strokovno vodeno pesniško koketiranje z bralcem, saj se za vsako avtoričino izjavo širi nabor vprašanj in podob, kot v čarobni seansi. [Ivan Rajović]


Lidija Štampar: SMEH NA POGREBU

O AVTORICI
Lidija Štampar je rojena v Mariboru. Leta 1980 igra v filmu Taoci (režiser Tomislav Perić). Preseli se v Nemčijo v Frankfurt/M, kjer nekaj let živi in dela. Leta 1988 se preseli v Radoviš (Makedonija), 1989 se ponovno vrne v rodno mesto Maribor. V času razpada Jugoslavije živi in dela v Münchnu. Leta 2004 se preko pokojne pesnice Zorice Sentić iz Francije vključi v humanitarno organizacijo Darujmo reč, ki zbira knjige in v zapuščenih srbskih vaseh odpira knjižnice. Prav tako pomaga pri doniranju v večjih naravnih nesrečah na področju bivših jugoslovanskih republik. V slovenščino je prevedla veliko število pesmi Zorice Sentić, Ivana Rajovića, Zdravka Odorčića in drugih. Njena velika ljubezen je fotografija.

Govori več tujih jezikov, prepotovala je številne države in je velik ljubitelj živali. Prozo in poezijo piše od svojih mladostniških let. Piše v slovenskem in srbskem jeziku in v prleškem narečju. Piše pa tudi aforizme, je član društva slovenskih aforistov.V zadnjem času je na tem področju zelo aktivna. Z društvom aforistov veliko nastopa. Svoja dela prevaja v srbski jezik. Objavljala je v 57 mednarodnih skupinskih zbornikih iz držav Hrvaške, Srbije, Romunije, Bosne in Hercegovine. V slovenskem jeziku najdete njene objave v sedmih skupinskih zbornikih. Društvo balkanskih umetnikov ji je izdalo samostojno knjigo v srbskem jeziku Štamparija nade (Tiskarna upanja).

Objavlja v reviji Locutio, na Facebooku ter v nekaterih tujih časopisih. Je članica Literarne hiše Maribor in Kulture snova Zagreb. Nastopala je na številnih mednarodnih pesniških karavanah in mednarodnih 126 pesniških festivalih v Ljubljani, Mariboru, Zagrebu, Puli, Pazinu, Rovinju, Labinu, Beogradu, Sarajevu, Podgorici, Ulcinju, Biogradu na moru, Humu na Sutli, Varaždinu, na Majdanu, v Kostolcu, Subotici, v Sinaii (Romunija) in še kje.

Lidija Štampar: Smeh na pogrebu
Lidija Štampar: Smeh na pogrebu

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

MEDIJSKI ODZIVI:
DIOGEN pro cultura magazine

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s