Mag. Zarja Trček: ZGODOVINA HOTEDRŠICE

Kulturni center Maribor, zbirka Sprejeto 019, število strani 284, leto izida 2020

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Mag. Zarja Trček – ZGODOVINA HOTEDRŠICE

***
“Knjiga o zgodovini Hotedršice nas popelje od prazgodovine, skozi srednji vek do kmečkih uporov in reformacije, do današnjih dni. […] Z avtorico prebiramo usode ljudi in društev, ki so skozi stoletja zaznamovale usodo te prelepe notranjske vasi.”

Ivan Špacapan, predsednik KS Hotedršica

***

Zgodovina Hotedršica je velik prispevek k prepoznavnosti kraja med slovenskimi bralci in za Hotenjce k poznavanju življenja prednikov.

Predstavlja zgodovino Hotedršice vse od najstarejših časov in prve omembe kraja ter vse do naših dni.

Ni samo sprehod skozi čas, pač pa z obujenimi spomini domačinov pripoveduje tudi o tem, kako so vse, kar se je dogajalo, tudi doživljali in sprejemali, naj je bila to 1. svetovna vojna, čas med obema vojnama pod italijansko zasedbo, 2. svetovna vojna in življenje po njej ter spreminjanje Hotedršice iz majhne vasi v današnji kraj, ki velja za eno najlepših vasi na Slovenskem. Knjigo bogatijo številne fotografije, ki prispevajo k oblikovanju podobe o kraju in ljudeh. Pomemben del knjige je opis razvoja imen, predstavljeni so posebej zanimivi dogodki, anekdote iz življenja krajanov, obrti, dediščina, pomembne osebnosti, domača društva in razvoj kraja.

Starejšim knjiga obuja spomine na mladost, mladim ponuja pot do poznavanja prednikov in kraja, ki je njihov dom. 

Mag. Zarja Trček: Zgodovina Hotedršice, Kulturni center Maribor, zbirka Sprejeto 019, število strani 284, leto izida 2020

***

O AVTORICI

Mag. Zarja Trček, avtorica knjige Zgodovina Hotedršice, se je rodila 1979 v Mariboru. Že tedaj je videla svojo prihodnost v pedagoškem poklicu, saj se je zavedala, da je poslanstvo tega poklica povezano z mnogo drugimi možnostmi in uresničitvami – tako izobraževanjem, vzgojo, spodbujanjem kritičnega mišljenja in ekološke ozaveščenosti kot tudi humanizmom, strpnostjo in spreminjanjem sveta na bolje, zato se je vpisala na Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem. Študij je sklenila v rednem roku in ga nadaljevala na podiplomskem študiju Poučevanje na razredni stopnji Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani. Ob študiju se je kot profesorica razrednega pouka redno zaposlila na osnovni šoli.
Kljub številni družini in odgovorni službi je leta 2015 podiplomski študij uspešno končala in si pridobila naziv magistrice znanosti Poučevanja na razredni stopnji.

Objavila je že veliko strokovnih člankov in knjigi Osnovna šola Gornji Logatec v luči gospodarskega razvoja kraja ter Osnovna šola Hotedršica skozi čas. Novo delo, Zgodovina Hotedršice, pa je sad dolgoletnega raziskovanja in želje, da bi se vedelo čim več o preteklosti Hotedršice.

***

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s