Borut Gombač: RAZBLINJENE DLANI

Subkulturni azil, zbirka Frontier 022, število strani: 144, leto izida: 2003

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ


Odprt
dežnik
mi
razlije
ramena.


Borut Gombač: RAZBLINJENE DLANI

Letošnji prejemnik ene od prestižnejših slovenskih nagrad za pesnjenje pesem z naslovom Prozornost začne tako: „Ne morem // se nagniti // skozi // pesem“. Pesem se nahaja v zbirki, ki je izšla pred sedemnajstimi leti pod oznako Frontier, ki še obstaja in označuje tiste ustvarjalne pobude, po katerih poseže pesništvo: se stalno bojuje z mejo svojega izraza in omejenostjo bralstva. Izpostavljena pesem se konča z vrsticama: „Ne morem je sleči, / ker sem oblečen v njeno goloto.“

Andrej Lutman


DOTIKI, KI SE UTOPIJO V DOTAKNJENEM

V osemdesetih letih smo brali prozo Franja Frančiča, Andreja Blatnika, esejistiko Aleša Debeljaka in Marka Crnkoviča, poezijo Radeta Krstiča in …Boruta Gombača. Revijalnim objavam so sledile prve knjige, Borut Gombač pa je vztrajal pri objavah v revijah in še te so postajale vse redkejše in redkejše. Zdelo se je, da si je pesnik našel druge literarne zvrsti za preskušanje svojega daru: prozo, književnost za otroke, radijsko igro. Tisti, ki smo mu sledili le od daleč, nismo slutili, da njegov tako samosvoj in prepričljiv pesniški glas ni niti za hip obmolknil. Predstavljam si, kako se je skozi leta njegov predal polnil s pesmimi, toda pesnikove roke so bile stroge pri odbiranju in vrednotenju tekstov. Tako kot je strogo njegovo pero, ki se z veliko mero zadržanosti dotika beline papirja in tam le redko pusti svojo sled. Pesmi so narejene iz besed in zato mora biti vsaka beseda stokrat in stokrat prevprašana, ogledana, preizkušena na jeziku, da sme in zmore zasesti svoje mesto v nizu drugih besed. Zato so Gombačeve pesmi tako redkobesedne in zato je v zbirki “Razblinjene dlani” tako veliko beline in tako malo pesmi. Toda – kakšnih pesmi!


Borut Gombač: RAZBLINJENE DLANI, Subkulturni azil, leto izida: 2003

O AVTORJU

Borut Gombač je pesnik, dramatik in pisatelj, rojen 12. 6. 1962 v Mariboru. Po poklicu in izobrazbi knjižničar, od leta 1992 je zaposlen v Univerzitetni knjižnici Maribor.

Izdal je pet pesniških zbirk: Razblinjene dlani (Subkulturni azil, 2004), Sence in sinkope (Litera, 2007), Prehod (Pivec, 2013), Popevke, songi in šansoni (Kulturni center Maribor, 2017) in S konico konice jezika (Hiša poezije, 2019). Izdal je tudi zbirko radijskih iger Prasketanje (Subkulturni azil, 2011) in šest knjig za mlade. Njegove gledališke, lutkovne in radijske igre so bile večkrat uprizorjene in nagrajene, songi pa uglasbeni.

Je dobitnik Glazerjeve listine 2006, nagrade za vrhunske dosežke na področju literature Mestne občine Maribor. Borut Gombač je večkratni nominiranec za nagradi desetnica in večernica.

Za pesniško zbirko S konico konice jezika je prejel Veronikino nagrado 2020, ob prejetju le-te pa izjavil: “Največja nagrada je sicer, če ti uspe napisati knjigo, ki je potem vredna nagrade. To je bolj nagrada knjigi kot meni,”NA ZALOGI JE SAMO ŠE ŠEST IZVODOV!

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s