Kulturno medijski center Slovenije – RECENZENTSKI IZVOD

Kulturni center Maribor, zbirka Frontier 165, število strani 120, leto izida 2020

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Zbirka knjižnih recenzij (2017-2020)


RECENZIJA KOT MOST MED LITERARNIM DELOM IN BRALSTVOM

Recenzentski izvod je zbirka recenzij, ki so bile v zadnjih letih objavljene na spletnem portalu Kulturnomedijskega centra Slovenije, v nadaljevanju bo uporabljena kratica KMCS, in so izšle pri Kulturnem centru, zavodu za založniško dejavnost. Prej omenjeni portal je namenjen objavam različne vrste kritike, predvsem glasbene in literarne. Pred nami pa je zdaj zbirka, v kateri so izbrane kritike in recenzije objavili redna literarna kritika in kritičarke, ki sodelujejo s samo založbo. Marija Švajncer, Andrej Lutman, Matej Krajnc, Marica Škorjanec in Vlasta Črčinovič Krofič so napisali različne ocene in izreke o izdanih knjigah, ki so izšle v različnih zbirkah, in to so Frontier, Elektronska knjiga (tudi poimenovan E-knjiga), Potopisi, Simfonica Slovenica in Sprejeto.
V obdobju digitalizacije je dosledno arhiviranje zelo pomembno; tako na spletu kot v fizični obliki, zato je zajeti recenzije, ki so pospremile pomembne izdaje, ki tudi dokumentirajo določena dela ustvarjalcev/-k, posebnega pomena (tako s področja hrambe kot samih zapisov o primarni literaturi). Lahko rečem, da je sam koncept zbirke zasnovan odprto; objavljene so recenzije romanov, kratkih zgodb, aforizmov, intervjujev, pesniških zbirk in zbirk različnih popevk (ob tem je pri teh dodan fotografski arhiv obravnavanih ustvarjalcev), najde se tudi kritika prevedene farse in objavljene komedije. Treba je poudariti, da gre za zapise o vidnih ustvarjalcih slovenskega leposlovja, in to so denimo Borut Pahor, Feri Lainšček, Tone Partljič, prav tako pa tudi o mlajših. Avtorice na to še čakajo. Poseben pomen pa ima tudi obravnava kantavtorjev in piscev glasbenih besedil, ki jim je pogosto odmerjeno malo (resnejših) obravnav.

Kulturno medijski center Slovenije – RECENZENTSKI IZVOD

Recenzija ima med knjigo in bralcem (so)odvisno, torej pomembno mesto in vpliv; k temu pripomorejo načini vrednotenja književnega dela, ki so pomembni za avtorja/-ico, in bralstvo, ki ga zapis o samem delu lahko ali pritegne ali odvrne od branja. Recenzija je torej po razlagi knjižna ocena, navsezadnje sodba recenzenta/-ke, ki sveže izdana dela kritično ovrednoti. Kako, je stvar njega samega, nje same. Recenzija mora biti konstruktivna, poglobljena, naj bo bodisi pozitivna bodisi negativna; vsekakor je lahko polemična, vendar je žaljivost izvzeta, saj to ni več kritika oziroma ocena. Tako lahko rečem, da so obravnavane recenzije take, kot morajo biti. Vsak/-a recenzent/-ka pa ima svoj slog in postopek, s katerim oceni neko delo. Naj gre za analitski način in poglobljenost, kar je še posebej značilno za recenzije Marije Švajncer, ki v vsakem delu prav tako poskuša najti pozitivne strani samega dela (kar pa vedno podpre z izsledki literarne teorije). Matej Krajnc v svojem žlahtnem jeziku najbolj »sočno« obravnava področje glasbe. Andrej Lutman je v recenzijah mestoma pikolovski in s svojim besediščem in načinom oceni posamezne knjige, največkrat pesniške zbirke. Marica Škorjanec največkrat upošteva tudi citate, ki jih vpeljuje v svoje ocene. Objavljena je tudi recenzija Vlaste Črčinovič Kroflič, ki je ocenila Partljičevo Komedijo Micika in Aldo, ki je vključila tudi družbeno angažiranost in se s situacijo iz obravnavanega dela navezala na samo realno življenje.

Recenzentski izvod predstavlja zbirko recenzij, ki zajemajo »produkcijo« same založbe. Kako dojemati tako zbirko, je stvar vsake/-ga posameznika/-ice, ki s svojim odnosom do literature posega po knjigah, tako v fizični kot elektronski obliki. Čas pandemije koronavirusa, ki je pokazal, kje kultura je in kako nam je vseeno pomembna, pa je zagotovo kazalec, da knjiga mora (še vedno, skupaj z ostalimi umetnostmi) biti. Tudi, ko se zaprejo vse inštitucije, je knjiga, če je seveda dostopna, vstopnica za znanje in mentalno potovanje. Čeprav so zadnje besede mogoče nekoliko iluzorne ali utopične, so resnične za tiste, ki verjamemo in verujemo v literaturo.

Tonja Jelen


ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s