AKCIJA Charles Percy Snow – DVE KULTURI IN ZNANSTVENA REVOLUCIJA

Maribor : Subkulturni azil, zavod za umetniško produkcijo in založništvo, zbirka Frontier 074, število strani 99, leto izida 2013

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Knjiga Charles Percy Snow – DVE KULTURI IN ZNANSTVENA REVOLUCIJA na voljo po akcijski ceni 5 €

Charles Percy Snow – DVE KULTURI IN ZNANSTVENA REVOLUCIJA

Verjetno ni presenečenje, da so Snowovo predavanje že od samega začetka obkrožale kontroverzije in prepiri o tem, ali in v kolikšni meri ima prav. Nekateri levičarji so njegove argumente prav gotovo smatrali kot preoblečeni neokolonializem in krinko za gospodarsko izkoriščanje. Radikalnim desničarjem se je verjetno zdelo, da so Snowove besede o kvaliteti sovjetskega šolstva in industrije (o obojem je govoril s precejšnjim odobravanjem) pretirane in za poštenega prebivalca »svobodnega sveta« sramotne. Tudi humanistom vseh smeri je poudarjanje pomena naravoslovja pri izgradnji boljšega sveta in opominjanje na lastno nevednost prav gotovo šlo precej na živce. Toda usoda ima smisel za ironijo in v desetletjih, ki so sledila, se je jasno pokazalo, da ima Snow v vseh glavnih točkah prav.
Pokazalo pa se je še nekaj. Snow je večkrat poudaril pomen industrijske proizvodnje za državo, saj naj bi edino ta omogočala obstoj sodobne družbe. No, v 70. in 80. letih se je to sijajno, vendar tudi tragično, potrdilo. To je bil čas, ko so začele zahodne države prenašati svoje tovarne v »države s cenejšo delovno silo«, kar je ustvarilo dobro znane posledice: številna zahodna mesta so zaradi propada svoje industrije obubožala, hkrati pa so države, v katere se je proizvodnja preselila, doživele mogočen ekonomski vzpon. Čeprav Snow globalizacije v svoji analizi ni predvidel, je mogoče sedanje ekonomsko stanje sveta z njegovimi zamislimi o močni industriji, kot glavnem gonilu socialnega in ekonomskega napredka, enostavno razložiti.

— Iz predgovora

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s