Tjaš Debeljak – POVEZANOST IGRANJA VIDEO IGER Z DUŠEVNIM ZDRAVJEM

Kulturni center Maribor, Zbirka Znanstvena monografija 012, število strani 108, leto izida 2021

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

**

Predstavljamo vam zanimivo znanstveno monografijo, ki s psihološkega vidika proučuje zelo aktualno temo: povezavo med igranjem video iger in duševnim zdravjem.

***

Tjaš Debeljak – POVEZANOST IGRANJA VIDEO IGER Z DUŠEVNIM ZDRAVJEM

Igranje video iger je že več let eden najbolj priljubljenih načinov preživljanja prostega časa, predvsem med mladimi. Leta 2008 so v ZDA izvedli raziskavo o igralskih navadah najstnikov in najstnic, ki je pokazala, da je 97 odstotkov sodelujočih, med 12. in 17. letom starosti, redno igralo video igre. Video igre so tudi ena izmed redkih industrij, ki jih ni finančno prizadel izbruh Covid-19, saj se je v obdobju samoizolacije prodaja povečala kar za 9 odstotkov in s tem dosegla nov rekord (NPD Group, 2020). To nakazuje, da se je v tem zelo stresnem obdobju veliko ljudi poskušalo sprostiti z igranjem video iger.

Iz knjige

***

Avtor Tjaš Debeljak je v pričujoči publikaciji predstavil eno izmed prvih slovenskih psiholoških raziskav na področju video iger, ki nekoliko odstopa od tovrstnih študij. Predstavitev raziskovalnega dela Povezanost igranja video iger z duševnim zdravjem predstavlja dragocen in poučen prispevek k boljšemu razumevanju posledic igranja video iger. Zanimiv je za širok krog bralcev, od strokovne do laičnih javnosti.

Dr. Lilijana Šprah, univ. dipl. psih., Družbenomedicinski inštitut ZRC SAZU

***

Koristi poznavanja in razumevanja vplivov igranja video iger na duševnost so lahko vezane na omejevanje neželenih vplivov in preventive, kot tudi na doseganje pozitivnih učinkov igranja video iger. Monografija je dobrodošla tudi, ker spreminja perspektivo na pogosto napačno zaznano vlogo igranja video iger in s tem razbija tudi kakšen tabu.

Izr. prof. dr. Robert Masten, psiholog, specialist psihološkega svetovanja

***

O AVTORJU

Tjaš Debeljak je magister psihologije. Leta 2020 se je zaposlil na Družbenomedicinskem inštitutu ZRC SAZU, kjer se ukvarja predvsem z raziskovanjem motenj razpoloženja, anksioznosti, stresa in osebnostnih motenj. Zanimajo
ga povezave med sodobno tehnologijo in duševnim zdravjem, trenutno pa se izobražuje tudi iz vedenjsko kognitivne terapije.

***

Izšlo v zbirki Znanstvena monografija 012, leto izida 2021

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s