Ana Auer – TEHNIKE MEDIACIJE SKOZI PRAKSO

Kulturni center Maribor, Zbirka Znanstvena monografija 010, število strani 64, leto izida 2020

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Predstavljamo vam znanstveno monografijo o mediacijskih tehnikah skozi prakso.


Mediacija je postopek alternativnega reševanja sporov, ki je primerna za skoraj vse vrste sporov, v katerih si stranke želijo obdržati nadzor nad procesom ter izidom njihovega spora. Mediator namreč ne sprejme končne odločitve v postopku, temveč strankam le pomaga, da najdejo skupni jezik, se zbližajo v stališčih in rešitev najdejo same. Pri tem pa mediatorju pomagajo mediacijske tehnike.

Mediacijske tehnike so osnova in bistvo mediatorjevega dela, brez njihove uporabe pa je situacija ista, kot če bi se pogovarjali stranki sami brez mediatorja, saj je mediatorjev prispevek zanemarljiv. Osnovni mediacijski tehniki sta aktivno poslušanje ter povzemanje, zanemarljiva pa niso niti ločena srečanja, ki so hkrati ena izmed največjih prednosti mediacijskega postopka v primerjavi s pravdnim.

Ana Auer – TEHNIKE MEDIACIJE SKOZI PRAKSO

AVTORICA O KNJIGI

O mediaciji je bilo v teoriji napisanega že veliko pozitivnega, vsebinskih raziskav na temo mediacije pa obstaja bolj malo. Zato sem želela preveriti ter spoznati, kako mediacija deluje v praksi. Osrednji del raziskave sem posvetila mediacijskim tehnikam, ki so gledano z vsebinskega vidika bistvo mediacije in tisto, po čemer se delo mediatorja razlikuje od dela sodnika. Podrobno sem preučila nekatere temeljne tehnike, ki se največkrat omenjajo tudi v teoriji, ter opazovala, kako so jih pri svojem delu uporabljali mediatorji na mediacijskih srečanjih.


“Celovita analiza izvajanja mediacij v Sloveniji še ni bila opravljena. Kako so postopki videti v praksi, zunanjim subjektom zaradi njihove zaupnosti ostaja neznano, zato je vsakršen vpogled, kot je avtoričino delo, dragocen in še kako zaželen.”

dr. Neža Pogorelčnik Vogrinc


“Knjiga je koristna tako za izkušene mediatorje kot tudi za vse tiste, ki si želijo spoznati mediacijo v teoriji in praksi oziroma si želijo pridobiti izkušnje pri vzpostavljanju dialoga s komer koli, saj podrobno opisuje, kako uporabiti tehnike mediacije pri reševanju konflikta oziroma kakršnega koli spora med udeleženci.”

mag. Barbara Levstik Šega


ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s