Magdalena Cundrič: BLODNJAK

Kulturni center Maribor, zbirka Sprejeto 025, število strani 192, leto izida 2020

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Detektivski roman z detektivko, ki šteje kar devetinsedemdeset let, se prične takole:

“Bilo je petindvajsetega februarja. Bila sem že eno uro pokonci, ko je zazvonil telefon. Vedno vstajam ob sedmih, vendar telefon skoraj nikoli ne zvoni pred deseto uro. Vsi se nekako držimo pravila, da ni vljudno klicati prezgodaj in metati ljudi iz postelje. Začudila sem se, pravzaprav ustrašila, ko sem videla, da me kliče Angela. In to še toliko bolj, ker sva bili, kot vsako jutro, dogovorjeni, da greva ob devetih na sprehod po parku. Pa se ja ni kaj hudega zgodilo, me je spreletelo.”

V parku ob stolpnici, v kateri živijo Tereza, Angela in Rezka, se pod klopjo pojavi potovalka z ženskimi oblačili, zraven pa krvav madež. Bo Tereza rešila misterij?

Magdalena Cundrič: BLODNJAK

ODLOMEK IZ KNJIGE

Ko sem se vrnila s sprehoda, sem najprej poklicala Darjo.
Skoraj eno uro sva klepetali. Povedala sem ji o dogodku v parku. Z odprtimi usti je strmela v kamero.
»Bolje, da ne hodiš več tja,« je rekla zaskrbljeno. »Lahko da kakšen morilec kroži tam naokrog. Obljubi, da ne boš več šla.«
»Oh, daj no Darja, pa ja ne misliš, da bi mene hotel kdo napasti,« sem se zasmejala. »Staro babo?«
Ni se smejala z mano.
»Saj ne morijo samo zaradi seksa,« je rekla smrtno resno in me spravila v pravi krohot. Nadaljevala je: »Nič se ne smej. Lahko bi mislili, da imaš denar. Ne bi bila prva starka, ki bi jo oropali.«
»Po mojem je vsak ropar toliko brihten, da ve, da starke v park ne nosimo denarja in zlatnine. Seks ali pa nič,« sem se še kar zabavala ob njeni resnobnosti.
»Sedaj te imam pa dovolj,« je jezno vzkliknila, potem pa se tudi ona ni mogla več zadržati in kar nekaj časa sva se hahljali vsaka na svoji strani, vsaka v drugi deželi, kilometre in kilometre narazen, pa vendar skupaj. Ko sva se zresnili, me je spet opozorila: »Lahko te zasleduje in ti ponoči, ko boš spala, vlomi v stanovanje. Ti hudiči so vsega zmožni.«
»Hvala za vzpodbudo in tolažbo,« sem kislo odvrnila. »Res bom mirno spala.«


O AVTORICI

Magdalena Cundrič se je rodila 5. 1. 1946 na Bledu. Tam je obiskovala osnovno šolo, gimnazijo pa na Jesenicah. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je študirala angleščino in nemščino. Vpisala se je tudi na Višjo ekonomsko-komercialno šolo Maribor in diplomirala na višji stopnji. Kot profesorica angleškega in nemškega jezika se je zaposlila na Gimnaziji Jesenice, kjer je poučevala 34 let. V tem času je bila 5 let tudi vodja in ravnateljica.

Poročena je s pesnikom, pisateljem, esejistom, dramatikom in slikarjem Valentinom Cundričem. Imata dve hčerki, dve vnukinji in dva vnuka ter dva pravnuka.

Z možem živita na Jesenicah.

Njen prvi roman je bil Ambis, ki je izšel leta 1986. Poslala ga je na anonimni natečaj Prešernove družbe, kjer je bil izbran. Po tistem je izdala še 10 romanov. Med najbolj branimi in uspešnimi so: 2007 – Rajska vrata; 2012 – Dežela oblakov, uvrščen med dobre knjige; 2013 – Čaj v parku, uvrščen med dobre knjige; 2016 – Otrok številka 32-G, uvrščen med dobre knjige; 2019 – Zajtrk pod palmami.

Kulturni center Maribor, zbirka Sprejeto 025, število strani 192, leto izida 2020

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s