Jana Hartman Krajnc: MOJ TRST

Kulturni center Maribor, zbirka Frontier 175, število strani 148, leto izida 2021

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

***

IZ KNJIGE

“Kaj bi se ne spomnila? Fašisti so ga požgali. Kot ogromen kres je gorela velika in mogočna zgradba, središče slovenskega kulturnega in narodnostnega življenja. Polili so jo z bencinom in prižgali. Niti gasilcem niso pustili gasiti. Črnosrajčniki so jim sekali cevi, da je voda tekla po cesti, namesto da bi gasila ogenj. Ljudje, zaprti v hiši, so skakali skozi okna. Z Gvidotom sva stala med množico prestrašenih ljudi. Stiskala sem ga za roko od groze. Bala sem se, da se ne bi zakadil med plešoče fašistične prikazni in se stepel z njimi. Pa ni mogel nič. Skoz okna vseh petih nadstropij je švigal ogromen plamen in nebo je bilo žareče in vroč zrak nad celim Trstom. Še zdaj imam pred očmi te strašne prizore.”

***

Jana Hartman Krajnc: MOJ TRST

BESEDA AVTORICE

Leta 2020 je minilo sto let od požiga Narodnega doma v Trstu. O tem se je veliko govorilo, pisalo, prenašalo po televiziji. Na ta dan je bilo veličastno tržaško poslopje vrnjeno slovenski narodni skupnosti. Istega leta je poteklo tudi 90 let od usmrtitve bazoviških junakov. Vse to me je vzpodbudilo, da sem preštudirala to fašistično zgodovino in sem napisala pričujoč roman.

***

LITERARNA DELA JANE HARTMAN KRAJNC

Pesniške zbirke: Zemlja sem (2000), Maribor moj rodni, bogat si, rajsko lep (2001), Simbioza (2002), Studenci v pesmi in sliki (2020); kratka pripovedna proza: Steklena ogrlica (2004), V valovih življenja (2005); v soavtorstvu s sinom Jernejem Tomcem mladinski roman: Pasji zob (2010); obširna saga Poročni prstan na desni roki v dveh samostojnih knjigah: Sesuto upanje (2010), Mozaik življenja (2010); romani: Gospodinjska tovarišica (2011), Poletje v zimi in izpito vino (2013), Pripoved stare meščanke (2014), Jasnin dnevnik (2015), Cvet tulipanovca (2020), Filip (2020), Pozabljena (2021), Moj Trst (2021).

***

Kulturni center Maribor, zbirka Frontier 175, leto izida 2021

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s