Štefan Jerebic: POSMRTNO ŽIVLJENJE, 2.del

Kulturni center Maribor, zbirka Frontier Proza 177, število strani 326, leto izida 2021

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

***

Štefan Jerebic: POSMRTNO ŽIVLJENJE, 2.del

***

” Vesninemu očetu Zmagu Korenu to pomlad niso cvetele rože, podobno kot niso cvetele njegovim otrokom. Iz hčerkinih telefonskih pogovorov, ki jim je včasih nehote, drugič hote, prisluškoval, je posnel, da ji v ljubezni ne gre posebno dobro: a na njej je zidala svojo prihodnost. Sin Vojko mu je priznal, da so njegove težav e v šoli večje, kakor kažejo že tako ali tako porazne ocene. Mlajši sin Milko se je odločno uprl ko je od njega zahteval, naj se naslednje leto brezpogojno pridruži svojemu bratu, da bi ponovno skupaj obiskovala isto šolo. Težavam z najmlajšim in najbolj svojeglavim otrokom pa s tem še ni bilo videti konca in namesto, da bi se predal gradnji nove hiše, ki ga je vsega obsedla, se je preizkušeni oče moral ukvarjati s stvarmi, ki naj bi bile urejene. Vsaj mislil je, da so!”

***

O AVTORJU

Štefan Jerebic

Rodil se je 19. 8. 1941 v prekmurski vasici Hotiza. Mama Marija in oče Mihael Jerebic sta bila starša dvanajstim otrokom, ki sta jih vzgajala v skromnosti in veri. Štirje otroci so umrli že v mladosti. Oče Mihael je bil samonikli knjigovez, vendar so se večinoma preživljali s kmetijstvom. Živeli so v tipični prekmurski hiši, zgrajeni iz blata. Mladi Štefan je bil sicer bolj samosvoj, vendar zelo bister, zvedav in ukaželjen, zato mu je stric duhovnik po materini strani, ki je služboval v Kaliforniji, omogočil šolanje v samostanu Sveučelišta u Zadru. Ker druge možnosti za šolanje zaradi finančnih omejitev doma niso imeli, je na prisilno šolanje pristal, vendar ga je po štirih letih, dva meseca, preden je zaključil prvo stopnjo (danes podobno kot klasična gimnazija), zapustil brez pojasnila. Ta dogodek je hudo skrhal odnose med sinom in starši, krivdo brez greha in skromnost pa je nosil s seboj vse do svoje smrti. Čeprav cerkvi ni bil naklonjen, je še pred smrtjo, že bolan, obiskal Izrael.

Bil je navdušen planinec, ljubitelj narave in smučar. Bral je Marxa, občudoval umetnost, leposlovje, še zlasti je bil podkovan v zgodovinopisju in zemljepisu. Med bivanjem v Kranju je bil reden gost kinematografov. Veliko je potoval, največkrat se je po Sredozemlju odpravil kar s kolesom. Posebno mesto v njegovem življenju je zasedala
nenavadna veda, astronomija. Imel je odličen posluh za glasbo.

Ima dva otroka.

Nekaj let je živel na avstrijskem Koroškem, približno po 7 let v Novi Gorici in kasneje v Kranju, več kot 30 let pa je preživel v Oseku pri Šempasu z isto izvenzakonsko partnerico. Zadnjih 10 let svojega življenja se je boril z levkemijo in 24. 6. 2012 umrl v šempetrski bolnišnici.

***

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s