Klarisa Jovanović: OD KDAJ MAČKE JEDO RIŽ

Kulturni center Maribor, zbirka Drugačni 013, VALOVANKA, število strani 32, leto izida 2021

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

***

Klarisa Jovanović: OD KDAJ MAČKE JEDO RIŽ

***


V svetu, kjer dnevno iztrebimo stotine hektarjev gozda, smo na novo premisliti način izdelave knjig.

VALOVANKA je nov, inovativen način izdelave trdo vezanih knjig, ki smo ga razvili pri Kulturnem centru Maribor. Knjige vezane s tehniko Valovanke so izdelane iz recikliranih materialov, so ročno delo, prav tako pa so lažje kot običajne trdo vezane knjige. Namesto lepenke uporabljajo valovit karton iz ostankov embalaže in proizvodnje promocijskih izdelkov.

Ker se pri izdelavi bolj kot na natančnost stroja zanašamo na skrbno delo človeških rok, dobijo naše knjige pridih unikatnosti in topline. Vsak pregib morda ni na črti, vsak kot ni 90 stopinj, ampak menimo, da pozitivne lastnosti teh izdelkov pretehtajo surovost industrijske natančnosti, da toplina človeških rok pomeni več kot rez na črti.

V svetu, kjer je čas vsak dan bolj na tanko odmerjen, nemara ni večjega užitka, kot sesti pod drevo in brati dobro knjigo. Mi poskrbimo, da ostaneta oba. Drevo in knjiga!

V upanju, da boste z nami delili navdušenje nad temi izdelki vas pozdravlja,
ekipa Kulturnega centra Maribor, zavod za umetniško produkcijo in založništvo

“Operacija JR CzK 2020-2021 – Valovanka – knjiga na valovih kreativnosti”

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

***

O AVTORICI

Klarise Jovanović najbrž ni treba predstavljati. Kdor je ne pozna kot močne in nadvse prepričljive lirske pesnice, se je najbrž spomni kot sublimne, v sončne rtove južne Evrope zazrte glasbenice ali pa vestne prevajalke, ki nas že vrsto let oskrbuje s prevodi predvsem iz novogrškega govornega prostora.

Knjigo je Ilustrirala Laura Ličer, izkušena ilustratorka, ki zmeraj znova preseneti z radoživimi motivi in močnimi, kontrastnimi barvami, narisala pa je tudi cel komplet mačjega taroka.

***

V mestecu ob morju je živel maček. Bil je važen kot marela in hiter kot strela. Miši so mu kar same letele v gobček, razen ob sobotah, ko ni lovil. Takrat so miši plesale in se mastile z dobrotami. Toda stvari se včasih zapletejo … In kaj ima s tem riž? Preberite!

(Janja Vidmar)

***

Iz Cviline kuhinje:
RIŽEV PUDING
Za 5 osebic potrebujemo:
6 jušnih žlic riža
1 čajno skodelico vode
1 l mleka
ščep soli
2 jušni žlici Gustina (škrobne moke)
6 žlic sladkorja
1 vaniljev sladkor
cimet v prahu
Riž kuhamo v vodi, dokler ta ne izhlapi. Prilijemo mleko, dodamo sladkor, vaniljev sladkor in ščepec soli ter riž skuhamo do mehkega. Odstavimo z ognja. Dodamo škrobno moko, ki smo jo razredčili s 4 jušnimi žlicami vode. Znova pristavimo na ogenj in ob nenehnem mešanju kuhamo še minuto ali dve oziroma, dokler se puding ne začne gostiti. Nalijemo ga v skodelice in počakamo, da se ohladi. Potresemo s cimetom.

***

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s